Сергій Барибін: Кооперація — це найбільш ефективна модель виживання

17 лютого 2022 1408 0

Сергій Барибін, голова правління кооперативу Ukrainian Agro Connection

У 2021 році в Україні з’явився новий сільськогосподарський кооператив Ukrainian Agro Connection. Сталося це за ініціативи Місака Хідіряна, президента агрохолдингу A.G.R. Group. Хто може долучитися до Ukrainian Agro Connection та які переваги відкриваються перед його учасниками? Хто має вирішальне право голосу в кооперативі? Що відбувається із сільгоспкооперацією в Україні? Відповіді на ці та інші запитання Kurkul.com дізнався в ході розмови з головою правління Ukrainian Agro Connection Сергієм Барибіним.

Kurkul.com: У чому полягає особливість українських аграрних кооперативів та що заважає розвитку сільгоспкооперації в Україні?

Сергій Барибін: Кооперація — це форма об'єднання невеликих агрогосподарств, яка добре відома нашому ринку, адже перші кооперативи почали створюватись одразу після здобуття нашою країною незалежності. Для розвитку кооперації прийнято спеціальний Закон, на державному рівні розроблено відповідні нормативні документи. Український агроринок вже знає чимало успішних прикладів створення кооперативів, а досвід їхньої господарської діяльності підтверджує, що дана форма об'єднання може бути ефективною та приносити своїм учасникам реальні переваги та додатковий прибуток.

Але попри те, що станом на кінець 2021 р. в Україні вже зареєстровано 1001 виробничих та 1274 обслуговчих с/г кооперативів, більшість з них не здійснюють активну діяльність. На мою думку, головним стримувальним фактором у розвитку кооперативного руху, з одного боку, є недостатній рівень довіри аграріїв один до одного, а з іншого — брак професійних лідерів, готових спрямувати величезний обсяг особистого часу та ресурсів не просто на об’єднання сусідів, а й на ефективне керівництво та розвиток кооперації. Ми менше стали довіряти один одному, домовлятися, знаходити взаємовигідні точки дотику, забуваємо, що сучасний світ рідко пробачає помилки й виживати поодинці з кожним роком буде ставати все важче.

Читати за темою: Товстий і тонкий. Чому Кернел, Астарта, A.G.R. Group вирішили кооперуватись з фермерами?

Український агроринок вже знає чимало успішних прикладів створення кооперативів. На фото — комбайн Нуйнівського кооперативу

Нашим аграріям треба переймати досвід західних країн, де кооперативний рух відіграє вагому роль у загальному обсязі сільськогосподарського бізнесу. Не наводитиму безліч відомих фактів, але, наприклад, у Голландії на кооперативи припадає до 70% аграрного сектору країни. З українськими реаліями ці цифри сумно порівнювати.

Kurkul.com: Розкажіть про кооперацію з сільгоспвиробниками. Як давно практикуєте таку модель? Наскільки охоче фермери йдуть у кооперацію?

Сергій Барибін: Кооперація — це не просто тимчасова вигода для невеликих агропідприємств та фермерських господарств. Це найбільш ефективна модель їх виживання та успішної конкурентної боротьби з великими агрохолдингами. Адже невеликому фермерському господарству складно отримати конкурентні ціни на ресурси, необхідні для проведення польових робіт і реалізації своєї продукції. Найчастіше вони також не мають стабільного доступу до елеваторних потужностей, тому змушені продавати так нелегко вирощену продукцію «з коліс» за найнижчими цінами.

Тому ідея полягала в тому, щоб за допомогою створення кооперативу надати можливість невеликим агропідприємствам, насамперед нашим сусідам, об’єднатися та отримувати ті ж самі переваги в спільних закупівлях палива, посівного матеріалу, засобів захисту рослин, які зараз мають великі аграрні холдинги. Крім того, члени кооперативу можуть отримати привабливі ціни та умови реалізації готової продукції завдяки об’єднанню їх невеликих партій зернових у лоти, які вже стають цікавими для трейдерських компаній.

Попри те, що кооператив був створений наприкінці травня минулого року, Ukrainian Agro Connection зміг організувати для своїх членів низку прибуткових торгових операцій, як із закупівлі дизельного палива, так і реалізації продукції — за ціною майже на 100 грн/т вищою, ніж пропонували їм елеватор та трейдери.

Також ми допомогли членам нашого кооперативу знайти нових партнерів та надати послуги зі збирання врожаю тимчасово вільною сільгосптехнікою. З урахуванням дефіциту комбайнів, виниклого минулого року через погодні умови — дана послуга виявилася дуже потрібною і дозволила одним членам кооперативу отримати додатковий прибуток, а іншим — врятувати врожай.

Читати також: Валентина Лановенко: Аграрій повинен розуміти, що сусід — це не конкурент

Ukrainian Agro Connection зміг організувати для своїх членів низку прибуткових торгових операцій, наприклад закупівлі дизельного палива

Щодо вашого питання стосовно взаємодії з майбутніми членами кооперативу, то на етапі становлення кооперативу до аграріїв швидше йдемо ми — проводимо зустрічі з фермерами, розповідаємо про можливості та переваги, які дає кооперативне об’єднання.  Можливо не так швидко, як хотілося б, але нам вдається роз'яснити аграріям переваги кооперації, зацікавити їх об'єднуватися та отримувати від цього як господарський, так і економічний ефект.

Kurkul.com: У чому ще вигода для фермерів, які кооперуються в Ukrainian Agro Connection?

Сергій Барибін: Завдяки такому партнеру як A.G.R. Group, кооперативу не потрібно витрачати роки на формування взаємин з постачальниками та трейдерами. Ми вже зараз можемо забезпечити членам Ukrainian Agro Connection умови закупівель та реалізації, які доступні лише великим агропідприємствам.

Ще одна важлива річ — невеликим господарствам складно отримати якісні професійні консалтингові послуги. Це стосується й агрономічних питань, і доступу до фінансування та участі в прямих експортних постачаннях. Об’єднання в кооператив дозволить його членам залучити для консультацій висококваліфікованих експертів та, завдяки їх досвіду, успішно подолати всі системні виклики.

Також ми беремо участь у національних та міжнародних проєктах, спрямованих на розвиток та популяризацію кооперативного руху, надання грантів агрогосподарствам. Зокрема, наш кооператив увійшов до десятки фіналістів проєкту «Коополія», організованого під егідою USAID Агро.

Тому впевнені, що в результаті цієї роботи кооперативний рух ставатиме дедалі популярнішим і агрогосподарства будуть за своєю ініціативою входити до членів кооперативу Ukrainian Agro Connection.

Kurkul.com: Як ухвалюються рішення в кооперативі? Чи має A.G.R. Group право вирішального голосу? Наскільки демократичним є управління такими кооперативами?

Сергій Барибін: Прийнятий у 2020 році Закон України «Про сільськогосподарську кооперацію» якраз і визначає принцип демократичності. Ми повністю підтримуємо цю позицію і прагнемо зробити кооператив максимально демократичним та прозорим у прийнятті рішень. Найважливіші приймаються під час проведення загальних зборів шляхом голосування простою більшістю голосів. Агропідприємства A.G.R. Group, що входять до кооперативу, мають таке ж право голосу, як інші члени. Наголошу — ми не тільки прислухаємося, а й раді професійним пропозиціям та цікавим ідеям. Адже спільний пошук найефективніших рішень — це теж одне із завдань кооперації.

Читати ще: Консолідація продукції — підводні камені фермерської співпраці

Найважливіші рішення приймаються під час проведення загальних зборів шляхом голосування простою більшістю голосів

Kurkul.com: Чому вирішили розвивати власний напрямок у закупівлях, а не продовжувати працювати зі старими партнерами?

Сергій Барибін: А ми не тільки збільшуємо кількість нових постачальників, але й в ніякому разі не відмовляємося від роботи з наявними партнерами. Навпаки, завдяки кооперації забезпечуємо їм більший обсяг реалізації, оскільки збільшуємо підсумковий обсяг закупівель через об’єднання з іншими господарствами. Збільшуючи обсяги, ми вимагаємо (і отримуємо) більш привабливі умови для себе і для членів нашого кооперативу. Ну а постачальники, попри зниження ціни на свою продукцію, усе ж заробляють більше на обсягах продажів. У результаті — всі у виграші, що додатково підтверджує справедливість та ефективність основного принципу кооперації.

Kurkul.com: У яких регіонах реалізуєте цю модель?

Сергій Барибін: Наш кооператив зареєстрований у Полтавській області, тож насамперед організуємо співпрацю саме із партнерами в цьому регіоні. Чимало послуг кооперативу будуть найбільш ефективними при координації саме з сусідами, тому що так легше організувати логістику, забезпечити зберігання продукції, сформувати гуртову партію товару для трейдера.

Водночас можливість стати членом кооперативу та скористатися його перевагами відкрита і для господарств, розташованих в інших регіонах України. Ми готові до співпраці також з іншими кооперативами — тим більш, що Законом передбачено можливість створення кооперативних об’єднань.

Читати за темою: Руслан Марков: ФАО допомагає кооперативам господарювати ефективніше

Чимало послуг кооперативу будуть найбільш ефективними при координації з сусідами, тому що так легше організувати логістику, забезпечити зберігання продукції, сформувати гуртову партію товару для трейдера

Kurkul.com: Яким критеріям мусить відповідати фермер, щоб закуповувати разом із вами продукцію? Існує поріг по зембанку, кредитній історії, репутації тощо?

Сергій Барибін: Ми не ставимо жодних обмежень для фермерів за розміром земельного банку. Головне — це порядність у взаємовідносинах, обов’язковість у виконанні прийнятих зобов’язань і готовність до співробітництва. Краще, звісно, якщо партнери мають аналогічну  модель сівозміни — тоді ми, по суті, ідентичні за посівним матеріалом, необхідними добривами та засобами захисту рослин. У результаті зможемо сформувати велику спільну заявку постачальникам та отримати додаткову знижку. Та якщо господарство вирощує інші культури — кооперативу теж є що йому запропонувати. Наприклад, спільні закупівлі палива чи послуги зі збирання врожаю тимчасово вільною технікою. Дизель, наприклад, закуповується при будь-якій моделі сівозміни, доступ до елеваторних потужностей теж потрібен усім, також як і спільна охорона полів, юридична підтримка та захист від рейдерських атак.

Зрозуміло, перед приєднанням господарства до кооперативу ми обов’язково звернемо увагу на його ділову репутацію. Адже ми створюємо кооператив для плідної довгострокової роботи. Це об’єднання має приносити економічну вигоду аграріям, що увійшли до нього, протягом багатьох років. Тому від початку будуємо наші взаємини на довірі та взаємовигоди.

Щоб наші партнери змогли наочно оцінити переваги спільної роботи, ми вирішили зняти всі можливі бар’єри для вступу в кооператив. Щоб стати асоційованим членом, достатньо сплатити вступний внесок у розмірі 1 тис. грн. Щорічний членський внесок асоційованих членів також мінімальний.

Kurkul.com: Як надалі плануєте розвивати кооперацію з аграріями?

Сергій Барибін: Ми плануємо нарощувати обсяги та асортимент закупівель, залучати нових партнерів та постачальників, впроваджувати нові продукти та послуги, у тому числі — послуги з охорони полів. Спільно з IT підрозділом розробляємо спеціальний додаток, завдяки якому члени кооперативу зможуть online реєструвати свої заявки в тендерах, що організовуються кооперативом, та брати в оренду чи розміщувати інформацію щодо наявності тимчасово вільної техніки. У планах також розвиток власного експорту сільгосппродукції, спільне використання та розвиток передових агротехнологій, залучення грантів від міжнародних фінансових організацій, професійна юридична підтримка та консультації з питань залучення фінансування та отримання дотацій.

Читати також: Ягоди, що об’єднали країну. Історія успіху кооперативу «Київський»

В кооперативі Ukrainian Agro Connection не ставлять жодних обмежень для фермерів за розміром земельного банку

Kurkul.com: Чи існують підводні камені такої співпраці? Поділіться досвідом.

Сергій Барибін: Найбільший основоположний принцип кооперації — це домовитися та забезпечити безумовне виконання домовленостей. Були випадки, коли член кооперативу в останній момент відмовлявся від своєї заявки та кооперативу довелося викуповувати на себе зайві обсяги, а потім у стислий термін шукати збут та зазнавати збитків. Але, на щастя, це скоріше виняток, ніж правило. А завдяки цьому уроку ми стали ще ретельніше планувати торговельні операції кооперативу.

Kurkul.com: Скільки, на Вашу думку, сільгосппідприємств в Україні мають об’єднатися в кооперативи, щоб реально впливати на ціноутворення агроринку?

Сергій Барибін: Щоб стати повноцінним гравцем, що впливає на цінову політику в агросекторі, український кооперативний рух має орієнтуватися на західний рівень кооперації та об’єднати щонайменше 10-15% невеликих агрогосподарств. Але навіть об’єднавши 3-5% вітчизняних аграріїв у кооперативи та кооперативні об’єднання, ми зможемо стати впливовим гравцем вітчизняного агроринку.

Kurkul.com: Дякуємо за розмову!

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus