Заступниця директора департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанку Юлія Жуланова

Юлія Жуланова: Фермер, який займається переробкою, може отримати до 8 млн грн грантових коштів

12 серпня 2022 2303 0

Враховуючи непросту ситуацію в країні, уряд продовжує впроваджувати великий грантовий проєкт безповоротної підтримки нових бізнесів та економіки в цілому — «єРобота». Програма стала викликом для великої кількості учасників, що були залучені до її створення. Це команди мінекономіки, мінцифри, мінагрополітики, Ощадбанку, «Дії», Державного центру зайнятості. Разом вони швидко відреагували на потреби бізнесу та запровадили дієві механізми його підтримки. 

Програма «єРобота» складається з 6 грантових програм, де підприємці можуть отримати гроші для створення нового або розширення діючого бізнесу, що в свою чергу сприятиме створенню нових робочих місць. Чотири з них є актуальними саме для агровиробників. Відтак бізнес може розраховувати залежно від програми на грант у сумі від 250 тис. грн до 8 млн грн.

Подати заявку на грант можна через портал «Дія». Отримати консультацію можна у відділенні Ощадбанку, який є основним банком-партнером, з яким уряд співпрацює в рамках програми «єРобота».

Ми вирішили дізнатись, які грантові програми актуальні для аграріїв, що потрібно для подачі заявки та загалом, чи є шанси у фермерів отримати ці кошти. За відповідями на ці питання ми звернулись до заступниці директора департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанку Юлії Жуланової.


З шести грантів програми «єРобота» чотири є актуальними для фермерів

Kurkul.com: Сьогодні Ощадбанк – єдиний партнер урядової програми «єРобота». З 1 липня банк почав консультувати тих, хто бажає взяти участь у проєкті. Як стартували?

Юлія Жуланова: Зараз такий час, що рішення повинні прийматись максимально швидко. Лише за 2 тижні до початку програми ми дізнались, що Ощад братиме в ній участь і стане єдиним банком-партнером. За короткий термін команди мінекономіки, мінцифри, мінагрополітики, Ощадбанку, «Дії», Державного центру зайнятості працювали нон-стоп, аби вчасно запустити проєкт, максимально автоматизувавши кожну ланку проходження заявки та мінімізувавши вплив людського фактора. Завдяки злагодженій комунікації та спільним зусиллям 1 липня «єРобота» стартувала  – клієнти подали перші заявки на розвиток та створення бізнесу.

Наразі подано понад шість тисяч заяв. Паралельно з опрацюванням заявок працівники Ощадбанку постійно консультують охочих отримати грантові кошти. Таких комунікацій маємо також понад шість тисяч.

Ощадбанк

Kurkul.com: Поговорімо про державні гранти в рамках «єРобота». Які є програми та на які з них може орієнтуватись фермер чи агровиробник?

Юлія Жуланова: Уряд представив шість грантових проєктів, з яких чотири будуть актуальними для представників агросектора. До них належать:

  • грант або мікрогрант на власну справу, спрямований на створення нових робочих місць, підтримку наявного та створення нового бізнесу. Сума грантових коштів — до 250 тис. грн. Отримати їх можуть як діючі підприємства та підприємці, так і фізичні особи, які мають на меті створення власного бізнесу;
  • грант на створення теплиць, орієнтований на розвиток тепличного господарства. Сума, яку можна отримати, — до 7 млн грн на 1,6-2,4 га;
  • грант на створення садів та виноградників. Фінансування може становити від 140 тис. до 400 тис. грн за 1 га, але не більше 70% вартості проєкту висадки насаджень;
  • грант на створення або розвиток переробних компаній. Фінансування становить до 8 млн грн (без урахування ПДВ), за умови обов’язкової участі 30% власних коштів від загальної суми проєкту для першої тисячі заяв, для всіх наступних заяв — до 50% вартості проєкту. Тобто, якщо грантоотримувач одержить 8 млн грн, то приблизно 5,7 млн грн має становити власний внесок з ПДВ.

Читайте також: Міфи та правда про отримання агрокредитів під час війни

Kurkul.com: Тобто ключова ідея цих грантів — підтримка та стимулювання бізнесу?

Юлія Жуланова: На мою думку, програма має більше соціальну мету — підтримати не лише бізнес, а й громадян, не просто надавши разову грошову допомогу, а створюючи нові робочі місця. Від цього й назва «єРобота». Кожен із грантів передбачає створення, як мінімум, двох робочих місць.

Поточні умови для гранту на теплицю площею 2,4 га передбачають створення сорока робочих місць. Щодо садів  кількість варіюється залежно від виду насаджень. Якщо, наприклад, говорити про вишню і грушу, то кількість постійних співробітників і сезонних буде відрізнятись. Детальна інформація є в постанові КМУ про кількість постійних та сезонних працівників з урахуванням культур насаджень.

Kurkul.com Тут виникає очікуване запитання: на якому етапі мають з’явитись ці робочі місця? 

Юлія Жуланова: Наразі такі терміни є необмеженими для переробки та мікрогрантів. Для отримання мікрогранту в бізнес-плані підприємець вказує, на якому етапі планує працевлаштувати нових робітників.

Для теплиць, садів та виноградників штат збільшується в міру реалізації проєкту та передбачає сезонних працівників. 

Сезонний працівник працює в теплиці

Kurkul.com: Підприємець подає заявку, отримує кошти, розширює своє господарство і в результаті створює нові робочі місця. На що можна витрачати грантові кошти? 

Юлія Жуланова: У кожному з видів грантів передбачено контроль цільового використання державних коштів.  

Якщо говорити про мікрогранти, то тут є чотири основних напрями, на які можна отримати кошти:

  1. Придбання обладнання для проведення господарської діяльності. 
  2. Закупівля сировини та матеріалів. 
  3. Оренда приміщення за умови, що вона становитиме не більше 25% гранту.
  4. Фінансування лізингу чи повернення лізингових платежів.

Kurkul.com: Це означає, що можна використати кошти лише на ці чотири цілі. 

Юлія Жуланова: Треба уважно формулювати цілі в проєктній документації, вони обов’язково мають відповідати умовам програм.

Якщо говорити про програму під теплиці, сади та виноградники, то цільове призначення коштів має бути показано  в документах грантоотримувача. Наприклад, у плані насаджень для грантів на сади та виноградарство або в документі під назвою «проєкт модульної теплиці» – для грантів на теплиці. В проєктних документах потрібно чітко визначити об’єкти, що плануються до придбання, та їх вартість, оскільки грантові кошти можна буде витрачати лише в рамках зазначених сум та цілей, визначених проєктом.

У грантах під переробку передбачено дві основні цілі:

  1. придбання обладнання;
  2. доставка та введення в експлуатацію придбаного обладнання. 

Фактично цей грант надається для встановлення нової лінії переробки або розширення існуючих потужностей.

Kurkul.com: Як банк буде перевіряти, чи витрачаються кошти за цільовим призначенням?

Юлія Жуланова: Для Ощадбанку це не нова історія, оскільки ми контролюємо цільове використання по кредитах. Підтвердженням цільового використання є надані договори купівлі-продажу та рахунки на оплату цілей, визначених у бізнес-плані. 

Гривні

Kurkul.com: А як у кейсі з переробкою чи садами? Ці гранти передбачають участь власних коштів.

Юлія Жуланова: Якщо умовами гранту передбачено участь власних коштів,  грантоотримувач спершу має розмістити свою частку на відповідному цільовому банківському рахунку, і тільки після цього мінекономіки здійснить зарахування грантових коштів. 

Kurkul.com: Чому гранти на сади й теплиці найменш популярні? 

Юлія Жуланова: Дійсно, гранти на сади та теплиці поки що одні з найменш популярних. Зумовлено це двома причинами: перша — сезонність, а друга — це те, що бізнес-план та інша грантова документація мають бути підготовлені спеціалістами в цій сфері. Відповідно, потрібен час для підготовки документації та розрахунків. 

Гранти на переробку популярніші через максимально спрощену проєктну документацію та необмежений перелік галузей, що можуть взяти участь у програмі. Понад 400 запитів було подано в першій хвилі програми.

Яблуневий сад

Kurkul.com: Давайте детальніше поговоримо про переробку. Чи є якісь тут обмеження, оскільки цей грант передбачає найбільше фінансування до 8 млн грн?

Юлія Жуланова: Залежно від плану і фінансових можливостей бізнесу ця сума може бути меншою. Наприклад, підприємство має цех з виготовлення макаронів чи напівфабрикатів і вирішило придбати тістозамішувач або лінію для автоматизації процесу ліпки вареників. Така лінія може  коштувати  менше ніж 8 млн грн. Відповідно, сума гранту буде меншою.

Читайте також: Як продати пшеницю дорожче або чи є у фермерів план «Б»

Щодо обмежень по КВЕДах у грантах на переробку, то вони майже відсутні. Це може бути аграрій, який хоче переробляти зерно на борошно, чи фермер, який з вовни виробляє нитки чи тканину. Також не має значення, чи це новий КВЕД і новий напрям діяльності, чи вже наявний, що потребує розширення. Мета програми  — розвиток бізнесу та створення робочих місць. Як кажуть, держава дає не рибу, а вудку. Це не покриватиме витрати одноразово, а забезпечить людей роботою та стабільним доходом.

Kurkul.com: Чи є якісь додаткові специфічні умови придбання товарів на грантові кошти?

Юлія Жуланова: На цей час купувати за грантові кошти ми можемо тільки в Україні та тільки за гривні. Це покликано підтримати українського виробника та бізнес. Хочете імпортну техніку — купуйте в українських дилерів за національну валюту. 

Kurkul.com: Чи можливий такий випадок, що держава попросить повернути грантові кошти.  За яких обставин таке може статись?

Юлія Жуланова: За умовами програми «єРобота» потрібно створити нові робочі місця. Інша умова —  повернути державі грантові кошти у формі сплачених податків та зборів (всі податки, в т.ч. ЄСВ). Для садівництва поверненню підлягає половина отриманого гранту протягом п’яти років, для решти програм — уся сума протягом трьох років.

«Через 15 робочих днів з моменту подачі заявки ви отримаєте рішення щодо отримання гранту» 

Kurkul.com: Якщо чесно, то алгоритм дій, який описує уряд виглядає дуже просто. Орієнтований час подачі 20 хв. Чи на ділі така ж процедура?

Юлія Жуланова: Подача документів дійсно займає 20 хвилин — усе просто та прозоро. Основна підготовча робота має бути проведена до цього. Щоб отримати грант, потрібна цікава ідея, що приноситиме прибуток у майбутньому, й коректні розрахунки. Візьмемо, наприклад, фермера, який хоче розширити свій сад і під це отримати грантові кошти. Перш за все потрібно зрозуміти, скільки площ є в наявності та скільки з них планується використати, яку культуру вирощувати. 

Слід звернути увагу на умову щодо переліку культур та відповідних площ посадок, де описано рекомендовані площі та регіони для тих чи інших саджанців. Перелік складається з 17 позицій.  Залежно від виду культури витрати на 1 га і, відповідно, можлива сума гранту будуть різними. Наприклад, якщо планується  посадка вишневого саду, то сума гранту становить 140 тис. грн на 1 га.

Юлія Жуланова

Kurkul.com: Тобто все має починатись з ідеї або навіть краще — з  бізнес-плану.

Юлія Жуланова: Так. Спочатку має бути ідея та детальні розрахунки. Впевнена, що більшість грантоотримувачів так і робить. Наступний крок – перехід на портал «Дія», обрання грантової програми, заповнення заяви та прикріплення бізнес-плану. 

Kurkul.com: І на цьому все?

Юлія Жуланова: Так. У «Дії» буде повідомлення: «Дякую. Вашу заяву відправлено на опрацювання». Далі банк протягом 3-5 днів перевірить заявника на відповідність програмі. Якщо все добре, то заява переходить до Мінагрополітики, де аналізують вашу ідею. Скільки часу це займе? До 10 діб. Тобто загалом через 15 робочих днів ви отримаєте рішення щодо отримання гранту. Мінагрополітики з вами зв’яжеться  і повідомить результат.

Читайте також: Агросектор та війна: Цього року ми говоримо про недоїдання 0,5 млрд людей, а наступного ця цифра потроїться

Kurkul.com: Ви сказали, що банк перевіряє ділову репутацію. А що як фермер не мав раніше рахунку в Ощадбанку, працював з готівкою і не має кредитної історії? 

Юлія Жуланова: Це не впливає на рішення. Головне, щоб не було негативу. Наприклад, поганої кредитної історії, отримувач чи власники не перебували в санкційних списках, по них не було відкритих кримінальних справ та справ, пов’язаних із доведеним шахрайством, або інших негативних факторів, зазначених в умовах програми. Якщо щось з вищезазначеного є, то запит не відповідатиме вимогам постанови КМУ. Відповідно, буде відмова. 

Фермер

Kurkul.com: Чи є вимоги до підприємства? Воно може бути новоствореним?

Юлія Жуланова: Для мікрогрантів та переробки вимог немає. Гранти на сади й теплиці не передбачають участі новостворених компаній.

Важливою складовою для грантів на сади й теплиці є вимоги щодо строків оренди землі. Земля під проєкт має бути офіційно оформлена у власність або користування (оренду).

Kurkul.com: Найболючіше — питання територій. Ситуація щоденно змінюється, тому, наприклад, чи має шанс фермер з прифронтової зони?

Юлія Жуланова: Міністерство реінтеграції та соціальної політики України регулярно оновлює переліки регіонів, що знаходяться в зоні бойових дій або є тимчасово окупованою територією. Програми працюють в регіонах, що не входять до цих переліків. 

Kurkul.com: Дякую за цікаву розмову!

© Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою