Агросектор та війна: Цього року ми говоримо про недоїдання 0,5 млрд людей, а наступного ця цифра потроїться

Агросектор та війна: Цього року ми говоримо про недоїдання 0,5 млрд людей, а наступного ця цифра потроїться

10 серпня 2022 1011 0

Скільки у світі — людей стільки думок, особливо, коли це стосується війни в Україні та спровокованим через це голодом. Тут кожен обирає свого фаворита: хтось вірить профільним прогнозам ФАО і USDA, хтось довіряє виключно уряду та президенту Зеленському, а хтось взагалі заглядає у ЗМІ окупантів (ред. не рекомендуємо). Добре це чи погано, але вивчення всіх наративів дозволяє сформувати власну, на погляд кожного, об'єктивну, картину. 

Ми публікуємо думку американського політолога, геоекономіста та автора книги «Кінець світу — це тільки початок» Пітера Зейхана, щодо зупинки експорту з України та пов’язаної з цим світової кризи. Здається: що американець може розказувати про наш агросектор, оскільки ми краще бачимо ситуацію зсередини. Але він дивиться на війну з глобалістичної точки зору. Цікаво, що на цій темі він також робить бізнес. Наприклад, участь у його вебінарі «Війна в Україні: сільське господарство» коштує $650. То за що він бере такі гроші? — читайте його роздуми у перекладі на Kurkul.com.


Це буде останній рік, коли Україна присутня на міжнародних ринках зерна

«Сьогодні я хочу поговорити про ситуацію з пшеницею в Україні та росії», — такими словами Пітер Зейхан розпочав своє останнє відео на YouTube. У ньому він повідомив, що останні кілька тижнів ООН та дипломати Туреччини працювали над тим, щоб українська пшениця нарешті залишила українські порти та потрапити на світові ринки. 

«Так, українці були змушені замінувати власні порти, щоб перешкодити росіянам висадити десант. Тож тепер їм доводиться скеровувати судна через мінні поля, які вони створили власноруч. Попри підписані угоди, росіяни продовжують атакувати все, що рухається і не рухається. Тому завдання світу зупинити росію», — зазначив економіст.

На його думку, в українському агросекторі зараз 2 основні проблеми: елеватори заповнені торішнім урожаєм, який не змогли експортувати, тому урожай 2022 немає де зберігати та друге, це криза з пальним, яка актуальна для агросектору особливо в сезон жнив. 

За його інформацією, українці зберігають близько 18 млн метричних т зерна. Ця кількість перевищує половину звичайного врожаю для країни. Втім є надія, що питання з експортом вирішиться, оскільки 1 серпня, перший корабель з українською кукурудзою відправився до Лівану. Але для того, щоб вивезти все тогорічне зерно Україні потрібно ще щонайменше 700 (ред. думаємо автор мав на увазі 700 тис.) суден такого ж розміру.

Читайте також: Як продати пшеницю дорожче або чи є у фермерів план «Б»

«На жаль, посівна озимих в Україні починається менш ніж за 45 днів, тому виникає потреба вивозити зерно десятками кораблів щодня, щоб мати де зберігати врожай 2022 р. Я не маю на це великої надії. Якщо нічого не зміниться, то фермерам буде просто без сенсу проводити наступну посівну», — розповів аналітик. 

Тому він припускає, що якщо питання не буде вирішено, то це буде останній рік, коли Україна присутня на міжнародних ринках зерна. 

«Ви видаляєте четвертого за величиною експортера пшениці у світі з ринку, світ побачить каскадні проблеми не лише з цінами на продовольство та недоїданням, а й громадянські війни та бунти, особливо на Близькому Сході», — застеріг економіст. 

Агросектор США не постраждає від війни в Україні, а можливо й виграє

Аналітик наводить приклад, що коли останнього разу світові ціни на пшеницю підвищувалися у 2 рази, відбулась Арабська весна 2011 р. Проте те, з чим світ має справу зараз, на порядок складніше і глибше. Тут не обійдеться тільки подвоєнням цін. 

«Відхід України з ринку зерна у США не буде катастрофою. Якщо подвоїти ціну на пшеницю, то вартість буханця хліба збільшиться лише на $0,25. Оскільки ми не субсидуємо виготовлення їжі, як, наприклад, Єгипет. Так, це буде трохи незручно, але не смертельно. А як щодо інших частини світу? Там все буде не так добре», — прогнозує Пітер Зейхан.

В попередніх своїх статтях та й в останній книзі економіст доводить тезу, що глобальному сільському господарству поступово настає кінець. І війна в Україні підштовхнула процес деглобалізації до найвищої швидкості.

Читайте також: Готуй сани влітку, а насіння озимих після жнив

«В цьому році ми зазнаємо збоїв у системах постачання добрив, які роблять можливим промислове сільське господарство. Африка, Близький Схід і Східна Азія також зіткнулися з перебоями постачання продовольства, тоді як великі виробники сільськогосподарської продукції, такі як Австралія чи Бразилія, зіткнуться з проблемами, які значно перевищують те, що їхні системи здатні витримати», — пише він. 

З кризи агросектору почнеться кінець глобалізації

Також в одному з відео, він розвиває іншу тезу. Якщо все ж Україну зможуть замінити інші продавці, то критична ситуація буде у сфері добрив. Оскільки через санкції проти росії, білорусі та Китаю обірвуться ланцюжки постачання добрив. Результат буде у всіх однаковий: нижча врожайність. А менші врожаї — це голод.

«Тільки цього року ми говоримо про недоїдання 0,5 млрд людей, а наступного року ця цифра потроїться. Ми зараз вирощуємо зерно на маргінальних землях, які без внесення добрив не принесуть врожай. А що буде якщо добрив не стане?», — зазначив він.

Аналітик пояснює, що попри упередження не мобільні телефони, не енергетика, не промисловість, а саме сільське господарство стане ключовою галуззю для економік країн. Він доводить, що якщо ти не маєш автомобіля — твоє життя буде уповільнене, якщо ти не маєш електроенергії — житимеш в темноті, але якщо ти не маєш їжі — ти просто не проживеш.

У своїй книзі Зейхан визначає, що сучасне с/г тримається на трьох непов’язаних між собою факторах: глобальній торгівлі з низьким рівнем ризику, ненаситному попиту в Азії та необмежено дешевих кредитах. На його думку, протягом наступних 5 років усі ці тенденції не просто зникнуть, а перевернуться. І в цьому апокаліпсисі, США — будуть у виграші.

«Коли це станеться, єдиним, що завдасть більше болю, ніж поступова втрата попиту, буде раптовий обвал пропозиції. Однак нічого з цього вагомо не впливає на американського виробника – отже, США будуть пожинати плоди своєї продуктивності та стабільності протягом наступних десятиліть», — доходить він до висновку.

Тож, сьогодні це тільки одна з 1000 думок, які можна знайти на просторах інтернету. Пітер Зейхан, не просто публікує свої прогнози, а й робить непоганий бізнес на цьому.  Він ходить на подкасти до Джо Рогана, публікується у Washington Posts, веде майстер-класи. Але на відміну багатьох, Пітер Зейхан, звертає увагу не тільки на голод, революції і бідних країнах. Він говорить про більше: війна в Україні покладе початок кінця епохи глобалізації. У результаті виживуть сильніші країни, агросектор, яких майже не залежить від зовнішніх факторів, наприклад добрив чи експорту.

© Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus