Міфи та правда про отримання агрокредитів під час війни

Міфи та правда про отримання агрокредитів під час війни

11 липня 2022 1554 0

У сьогоднішньому матеріалі Kurkul.com, «Ощадбанк» руйнує стереотипи, які склались в аграріїв щодо питання видачі кредитів. До позик представники агросектору ставились досить скептично й до 24 лютого, а під час війни це здається взагалі чимось нереальним. Тому ми зібрали у фермерів всі упередження щодо отримання кредитного фінансування, а заступник директора департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу АТ «Ощадбанк» Юлія Жуланова розвінчала, або підтвердила міфи на цю тему.


Міф 1. Банк дає лише невеликі суми, мені цього не вистачить…

alt

У рамках програми «Доступні кредити 5-7-9%» мінімальна сума кредитування передбачає суму до 60 млн грн. Основним забезпеченням може виступати державна гарантія в обсязі до 50% від суми кредиту, що надається в рамках програми державних гарантій на портфельній основі. З початку року Ощадбанку в рамках програми «Доступні кредити» вдалося забезпечити надання більш ніж 1,5 тис. кредитних угод, загальною сумою понад 4,8 млрд грн. 

При кредитуванні аграріїв за стандартними підходами — обмеження максимальної суми не застосовується.

Міф 2. Мені не видадуть кредит на купівлю пального чи добрив 

Кредитування на поповнення обігових коштів, в тому числі з метою купівлі пального, може бути здійснено як в рамках програми «Доступні кредити 5-7-9», так і за стандартними програмами. Достатньо подати заявку та надати спрощений пакет документів до найближчого відділення банку.

Читайте також: Продавати чи зберігати озимий ячмінь фермерам, маючи утричі нижчу ринкову ціну

Окрім цього Ощадбанк пропонує програми з компаніями партнерами. На придбання добрив, насіння та засобів захисту рослин Ощадбанк спільно з компаніями Syngenta, UKRAVIT, УкрАгоКом, OSTCHEM RETAiL пропонує ставки від 0,01%, без комісії за надання кредиту та гнучкими графіками погашення, в тому числі зі сплатою всієї суми боргу в останній місяць користування кредитом.

Окремо, з компанією OSTCHEM RETAiL запроваджено акцію: при фінансуванні клієнтів на придбання мінеральних добрив за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» — знижка 500 грн/т.

Міф 3. Для оформлення кредиту треба зібрати «мільйон папірців» 

Для того, щоб отримати кредит достатньо залишити заявку на сайті банку або за телефоном гарячої лінії 0 800 210 800, чи звернутись до найближчого відділення. Окремо нагадуємо про можливість скористатись такими дистанційними сервісами для аграріїв від партнерів банку: AgroApp та Agrianalytica. Після потрібно подати скорочений перелік документів, отримати рішення по кредиту та запланувати укладання кредитної угоди. 

Перелік документів, які подаються аграріями:

  • Фінансові документи Форма 1 та Форма 2; 
  • Довідка про кількість земель в обробітку (може бути не завіреною);
  • Власноручно написана аграрієм довідка, де він веде діяльність і що планує.

«Ми можемо приймати рішення про кредитування всього кілька годин. Так ми й робили, але це тільки за маленькими угодами, де суми фінансування до 1 млн грн. Якщо трішечки більше — 2-3 млн грн, то ми приймали рішення 1-2 дні. І якщо сума ще більша, то десь 5-7 робочих днів потрібно». — прокоментувала Юлія Жуланова. 

Міф 4. Дрібні фермери не можуть отримати кредити 

У квітні Ощадбанк суттєво спростив умови отримання кредитів, в тому числі скасував вимогу щодо мінімального розміру земельного банку в обробітку. Однією з основних умов кредитування є офіційне ведення бізнесу та наявність сільськогосподарських угідь для проведення посівної.

Міф 5. Моє господарство близько лінії фронту — кредит я не отримаю 

Ощадбанк кредитує клієнтів у всіх областях України, де це дозволяє ситуація. Ми ні на мить не зупинялися, працювали і працюємо по всій території України. Керівники банку усіх рівнів залишались на місцях і до останнього координували діяльність банку, підтримуючи населення та підприємців, навіть в регіонах, що знаходились під загрозою окупації.

Іноді, співробітники мали на човнах діставатися до роботи або навіть транспортувати банківські документи для забезпечення діяльності, коли мости між відділеннями та регіональними центрами вже були підірвані. Тому зараз приймаються заявки з усіх регіонів. Рішення буває міняються, хоча є кейси з видачею кредитів і в Донецькій обл.

Крім того, на тимчасово окупованих територіях продовжили кредитні канікули до кінця року. 

Міф 6. Я хочу купити трактор на OLX. На таку покупку кредит не отримати 

Цільові програми кредитування «Ощадбанку» передбачають придбання сільгосптехніки як нової, так і вживаної техніки. При цьому достатньо виконання вимог до подібного забезпечення —  як за рахунок коригування авансового платежу, так і шляхом додаткової застави. 

Щодо нової техніки, то умови партнерських програм дозволяють придбати її за пільговими відсотковими ставками від 0,1% таких світових брендів, як JOHN DEERE, CLAAS, New Holand, KUHN, FENDT, так і  вітчизняного виробництва — «АГРОМАШ-КАЛИНА», «ОРІХІВСІЛЬМАШ» та «БОГУСЛАВСЬКА СІЛЬГОСПТЕХНІКА».

Міф 7. Банки анонсують, що дають кредити, а насправді їх ніхто не отримує 

З 24 березня по 1 червня банк підписав кредитних угод на суму близько 5 млрд грн. Якщо порівнювати з попереднім роком, то це в 10 разів більше. Стосовно програми «Доступні кредити 5-7-9%», то «Ощадбанк» посів 2 місце. Найбільш активні регіони, в яких аграрії скористалися даною програмою — це Київщина, Кіровоградщина, Львівщина та Хмельниччина. 

«В Чернігові перший клієнт повернувся до нас, ще коли там були рашисти. Це достатньо велика компанія. Ми з клієнтом дивилися, де знаходяться землі та чи зможе він посіяти. По карті було видно, що поряд проходили колони з танками. Але фермер наполягав, що буде сіятися. Тому ми розпочали роботу і він отримав кредитування», — розповідає Юлія Жуланова.

З іншої історії: фермер у Гостомельському р-ні на Київщині, але має землі й на Півночі та Півдні області. Подав заявку на кредит, зібрав документи. Ми з ним розмовляли, що сталося і як планує працювати далі. На той час озимину він вже посіяв. Коли росіяни вийшли, вирішив сіяти далі, але всі поля заміновані. Тому взяв кредит на обробіток інших земель. Витратив ще ці кошти й на розмінування та планує досівати.

Читайте також: Григорій Плічко: Завдяки діджиталізації нам вистачає одного комбайна для обробки 2 тис. га

«Однак є і такі фермери, які залишили землі, виїхали та зараз ми з ними спілкуємося і думаємо, як далі працювати. Наприклад, в Донецькій обл. кажуть клієнти: «Ми очікуємо, що буде звільнятися наша земля. Якщо будуть заходити кошти, то ми будемо сплачувати і зарплатню своїм людям і якусь суму сплатимо по кредиту. Але ви маєте нам пообіцяти, що, якщо ми повертаємося на нашу землю, то ви нас підтримаєте». І такий настрій не може не підбадьорювати. А ми готові працювати заради таких людей», — розповіли в клієнтському відділенні банку.

Попри упередження і страхи у відмові, як бачимо з прикладу роботи Ощадбанку, кредит під час війни не така страшна штука. Ведеш чесно бізнес, платиш податки, біла бухгалтерія  — маєш кредит. Звичайно всюди є свої нюанси, але статистика кредитування Ощаду вражає. Тому, якщо коштів недостатньо варто спробувати отримати додаткове фінансування.

Запуск нових програм отримання коштів

У червні Ощадбанк, спільно з Експортно-кредитною агенцією запустив програму фінансування експортерів-переробників. Вона цікава аграріям, що мають, або планують розпочати діяльність націлену на переробку продукції власного виробництва. Програма може бути цікава агровиробникам, що планують встановити млин для переробки зерна в муку, або для садівників, які планують придбання лінії з переробки та фасуванню продукції в соків або фруктове пюре.

Умова програми передбачає страхування ризиків несплати за поставлену на експорт продукцію в розмірі 85% суми кредиту (максимальна сума кредиту – 85% суми контракту).

З 1 липня стартували декілька нових грантових програм:

  • Мікрогрант для бізнесу від держави, де Ощад став ексклюзинвним провайдером нової державної програми «єРобота»;
  • Грант на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства;
  • Гранд на створення або розвиток тепличного господарства;
  • Гранд на створення або розвиток переробних підприємств.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus