Микола Цап: Ми за 8 місяців з нуля побудували комбікормовий завод та продовжуємо розширюватись

Микола Цап: Ми за 8 місяців з нуля побудували комбікормовий завод та продовжуємо розширюватись

17 серпня 2022 2034 0

Kurkul.com продовжує розповідати про переробний бізнес. Сьогодні поговоримо про ще один варіант виробництва продукції з доданою вартістю — корми для тварин. У такій справі одразу відстежується подвійна вигода: по-перше, можна отримати дешевші та якісніші комбікорми для власної ферми, по-друге, продати дорожче зернові.

Виробництво комбікорму, як і кожен бізнес, для початку потребує інвестицій. Ми вирішили поетапно розібратись з цією «кухнею»: скільки потрібно вкласти, як відбувається будівництво, які нюанси слід врахувати та коли очікувати прибуток.

В агрофірмі ім. Т. Шевченка минулого року звели комбікормовий завод з продуктивністю 10 т/год. Обладнання обрали від німецького виробника Buschhoff, який на український ринок постачає компанія «Сій Добро». За весь проєкт, починаючи від вибору обладнання до зведення будівлі, відповідав головний будівельник ТОВ АФ ім. Шевченка Микола Цап, з ним ми і поговорили.

Kurkul.com: Розкажіть про ваше господарство.

Микола Цап: У нас ферма ВРХ з загальною кількістю поголів’я до 3 тисяч, у тому числі дійного стада — тисяча голів. Маємо свинокомплекс на 16 тисяч голів свиней і ще один свинарник на 8 тис. голів. Всіх тварин потрібно нагодувати, тому виготовляємо корм самостійно. Для цього маємо в обробітку 3,5 тис. га землі, де вирощуємо кукурудзу, ячмінь, пшеницю. Заготовляємо сінаж та силос для корів. також сіємо люцерну й овес, іде зелений конвеєр.

Kurkul.com: Ну тепер стає зрозуміло, чому з’явилась ідея будувати комбікормовий завод. Ви фактично побудували його з нуля?

Микола Цап: Своє є своє, купляти — завжди переплачувати. Комбікорм ми вже давно не купуємо. Тут головне —  це якість, бо від неї залежить продуктивність м’яса чи молока, а також здоров’я тварин.

Читайте також: Юлія Жуланова: Фермер, який займається переробкою, може отримати до 8 млн грн грантових коштів

У господарстві раніше був комбікормовий цех, але він не приносив очікуваного результату. Там стояли польські змішувачі, їх потужність була недостатня і виходила не та якість. Тому ми дійшли висновку, що потрібно будувати новий сучасний комбікормовий завод. Спершу обрали земельну ділянку під споруду. Ми розмістили її поряд з нашим елеватором, бо так вигравали у логістиці. Далі замовили проєкт, подали повідомлення про початок будівництва і все стартувало.

Микола Цап

Kurkul.com: Чому обрали обладнання Buschhoff і чи були інші варіанти?

Микола Цап: Завжди ж хочеться вибрати щось краще. І варіанти були різні. Обирали між виробником з України, Австрії, і зупинилися на Німецькому виробнику. Підкупила якість продукції. Німці завжди відрізнялися своєю пунктуальністю та діловим підходом. Насамперед — витримка всіх термінів, які закладено в договорі постачання, також доступна ціна для нас.

Kurkul.com: Скільки часу пройшло від ідеї до реалізації проєкту?

Микола Цап: За пів року ми збудували приміщення для заводу. Потім проводили підготовчі роботи та обирали обладнання: визначалися у кого купувати, яке брати, контрактувалися. Обладнання виробника Buschhoff, купляли через компанію «Сій добро». Ми придбали дробарку, змішувач, бункери, лінію для преміксів. І одразу уклали договір з тією ж компанією на монтаж — приїхали хлопці «Сій добро» і дуже швидко встановили обладнання. Фактично будівництво ми розпочали у квітні, а у листопаді — вже все працювало.

Kurkul.com: Про які нюанси при спорудженні заводу слід подумати завчасно?

Микола Цап: У проєкті обов’язково має бути врахована зручність логістики та потужностей зі зберігання. У нас поряд з приміщенням, де виготовляється комбікорм, стоїть ряд поліестерових бункерів об’ємом 50 м3 кожний — під кожен комбікорм окремий. Вони стоять просто неба, вода туди не затікає і корм там дуже гарно зберігається. Потім, коли потрібно до бункера, під’їжджає машина — комбікормовоз, ми її завантажуємо. Цей транспорт розвозить корм по фермах.

Обладнання заводу

Kurkul.com: Тобто, навіть, порівнюючи з українськими виробниками, ціна на обладнання Buschhoff була привабливішою?

Микола Цап: Я не хочу образити українського виробника. Напевно в Україні все-таки лояльніші ціни, але якість трішки ще не дотягнула. Я є патріотом і все хочу, щоб було вітчизняне, але в цьому випадку ми вибрали німецьке обладнання.

Kurkul.com: З огляду вже на досвід спорудження заводу: на чому ви б зараз зекономили, а на що навпаки краще було б збільшити витрати?

Микола Цап: Точно не потрібно економити на якості обладнання. Воно повинно себе окупити, виправдати та заробляти. Якщо ми на цьому зекономимо, то ми точно не виграємо. А щодо будівлі, то вона має бути простора. Бо життя показує, що в перспективі щось обов’язково додається. Наприклад, ми спочатку будували, з розрахунком на те, що це буде сипучий комбікорм. Потім прийшла ідея його пресувати в гранули, потім додали виробництво преміксів.

Kurkul.com: А яких інвестицій потребував цей проєкт? Чи вклались в запланований бюджет або залучали додаткові кошти?

Микола Цап: Ми будували все за власні кошти. Потужність нашого заводу  — 10 т комбікормів на годину. Там стоїть потужна дробарка на 75 кВт, змішувач. Якщо оцінювати, то це не дуже великий завод, є значно більші, але й не маленький. І будівництво такого заводу торік нам обійшлось в €1 млн. Це все, враховуючи всі витрати. На який бюджет розраховували — в те і вклались.

Читайте також: Як продати пшеницю дорожче або чи є у фермерів план «Б»

Після цієї розмови, ми зателефонували у «Сій добро», адже це компанія, з якою співпрацювала агрофірма ім. Т.Г. Шевченка. Ми поспілкувались з керівником проєктів компанії «Сій Добро» Антоном Водяником. Насамперед, ціль розмови — зрозуміти ситуацію на ринку комбікормового обладнання, інвестиції в такий бізнес та окупність.

Kurkul.com: Розпочнім з головного: скільки інвестиції вимагає будівництво комбікормового заводу?

Антон Водяник: Інвестиції залежать від того, яку потужність заводу ви плануєте закласти. Другий фактор — обладнання, яке має доповнювати виробництво. Наприклад, потрібна грануляція чи не потрібна грануляція.

Якщо візьмемо мінімальне виробництво — 2 т продукції за годину, то воно коштуватиме приблизно від €100 тис., але все залежить від комплектації та потреби господарства. Тобто, ми пропонуємо обладнання під ключ, з завальною ямою, центральним сегментом, вивантажуванням готового комбікорму, зберіганням компонентів та готового корму. Якщо ж необхідна потужність 20 т/год, то, наприклад, я рахував нещодавно такий проєкт, він виходив €1,5 млн. Повна окупність приходить через 3-4 років.

Антон Водяник

Kurkul.com: Скільки чекатиме фермер від підписання договору з вашою компанією до запуску виробництва?

Антон Водяник: Час від підписання договору до введення в експлуатацію може зайняти від 4 до 6 місяців, але це теж у залежності від того, якої величини буде завод. Якщо, наприклад,  2 т/год завод без грануляції, то виробництво обладнання приблизно 2-2,5 міс. Ще кілька тижнів потрібно на доставку, плюс місяць для монтажу. Тому загалом виходить 3-4 місяці. Якщо ще, наприклад, не має приміщення і його потрібно збудувати, то це забирає  час. Можна робити паралельно: обладнання виготовляється в Німеччині, а тут будується приміщення.

Kurkul.com: Як відбувається розрахунок? Чи можна платити частинами чи потрібно одразу всю суму сплачувати?

Антон Водяник: Переважно ми розбиваємо суму на 4 частини. Перший внесок платиться після підписання контракту, другий і третій — через 1-2 місяці, у залежності від того, яке обладнання замовлено і на який час розраховане виробництво. Останню частину платить клієнт тоді, коли завод уже змонтовано.

Kurkul.com: Що, окрім коштів, потрібно фермеру під комбікормову установку?

Антон Водяник: Найперше — приміщення, але це не означає, що воно повинно бути новим. Якщо у фермера є будівля, яку він не використовує, то її можна буде обладнати під завод. У такому випадку наш спеціаліст виїжджає до клієнта, робить заміри цієї будівлі, дивиться в якому вона стані, та дає «добро» на встановлення обладнання.

Якщо такої будівлі немає, потрібно будувати. Але, щоб нікого не налякати, одразу наголошу, що будівництво нескладне. Ніяких окремих дозволів не потрібно. Просто зводиться металоконструкція з профнастилу з додатковою коміркою та невеликим складом. Наші інженери дають попередні розміри та місцеві будівельники можуть побудувати приміщення.

Kurkul.com: Ви вже говорили, що до комбікормової установки можна докупити грануляційну. А яким ще обладнанням можна удосконалити своє виробництво?

Антон Водяник: Можна встановити преміксову лінію, лінію пакування. Остання більше для тих, хто планує продавати комбікорм. Відповідно буде фасування у мішки по 25 кг. Є лінія автоматична і напівавтоматична. Все проєктує і підключає наша компанія.

Kurkul.com: «Сій добро» пропонує також мобільні комбікормові заводи. Для них приміщення не потрібно. Чи користуються такі установки попитом?

Антон Водяник: Мобільні комбікормові заводи, специфічне обладнання для нашого ринку. В Україні більше використовують стаціонарні заводи. Їхня функціональність не відрізняється. Головне завдання — виготовляти комбікорм, а працюють вони однаково якісно.

Для кого тоді такі установки? Якщо у фермера, наприклад є декілька господарств, які знаходяться одне від одного на відстані понад 30 км, і на кожному є своя сировинна  база для виробництва комбікорму, то тоді краще обрати мобільну установку. Поїхати на одне підприємство, там зробити комбікорм з запасом на 3-4 дні, а потім переїхати на інше.  Але якщо у фермера одне або два підприємства, які знаходяться недалеко один від одного, то краще вже будувати стаціонарний завод. Він і в обслуговуванні простіший.

Завод  ТОВ АФ ім. Шевченка

Kurkul.com: Якщо за функціями вони однакові, то як варіюється ціна?

Антон Водяник: В мобільних потужність може варіюватись від 2 до 20 т/год. Вони трішки дорожчі за стаціонарні. Оскільки установка йде в комплекті з автомобілем. І в залежності від того, що обере клієнт — Scania, Man чи Камаз також буде різниця в ціні. Ця машина або безпосередньо їде в Німеччину на завод і там встановлюється обладнання, або можна зробити ці роботи в Україні.

Kurkul.com: Компанія «Сій Добро» співпрацює з німецьким заводом Buschhoff. Чому саме цю марку обрали?

Антон Водяник: Ми 10 років реалізовуємо обладнання Buschhoff. Ця німецька компанія — це надійний партнер, який ніколи нас не підводив. Всі питання, які виникали в ході роботи швидко вирішувались. Як постачальник обладнання, вони ніколи нас не залишали на одинці із клієнтами в якихось невизначених ситуаціях. Другий момент — це відгуки клієнтів. Всім обладнання підходить, воно витривале і нарікань взагалі ніяких немає.

Kurkul.com: Ваша компанія, як здійснює доставку та монтаж, так і займається обслуговуванням техніки.

Антон Водяник: Клієнти не тільки обладнанням задоволені, а й нашим сервісом. Працюємо дуже швидко, фактично 24/7. У нас є свій склад запчастин, що дозволяє бути дуже мобільними.

Скажу, що все більше підприємців обирає власне сервіс.

Хоча залишились ще такі, котрі вирішуються питання власними силами. Але в кінцевому результаті навіть такі клієнти потім дзвонять: «Хай приїдуть ваші хлопці та подивляться, допоможуть».

Kurkul.com: І останнє, чи є зараз попит на будівництво таких заводів? Оскільки, з одного боку фермери шукають варіанти, як додатково заробити на зерні, а з іншого в країні війна — дуже високі ризики.

Антон Водяник: Скажу так: перших 2місяці реально була пауза. Багато клієнтів, які планували будівництво заводів у 2022 р. зупинили свої проєкти. Але є клієнти, які працюють і надалі, які роблять замовлення, які активні та планують в цьому році починати будівництво.

Найбільш активна зараз Західна Україна, там де менше ризиків. Хоча, наприклад, і в  Дніпропетровській області є замовники, які вже цікавляться. Нещодавно взагалі було постачання в Шостку – це дуже близько від кордону з рф, через день обстрілюють.

 

 

Наші Німецькі колеги здивовані цими моментами. Вони думали, що тут все затихне і ніхто до них не буде звертатися, а тут все навпаки та бізнес в Україні розвивається.

Тож, комбікормовий завод — це вигідна інвестиція для аграрія. Так, кошти потрібно вкласти немалі. Але після спорудження «в плюс» можна почати працювати вже через 3 роки.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus