518

Уманський національний університет садівництва

Директор

Непочатенко Олена Олександрівна

Опис

Уманський національний університет садівництва — багатопрофільний заклад вищої освіти IV рівня акредитації.

Уманський національний університет садівництва — багатопрофільний заклад вищої освіти IV рівня акредитації у м. Умань

Дата заснування: 1844 р.

Сторінка в аналітичній системі YouControl.

Ректор: Непочатенко Олена Олександрівна, голова Вченої ради університету, професор.

Історія університету

Уманський національний університет садівництва розпочав своє становлення з 1844 року, коли було засновано Головне училище садівництва. В училищі готували фахівців з плодового та декоративного садівництва, городництва, виноградарства з достатньою теоретичною та практичною базою знань і навичок. Другому директору ГУС Д.С. Обніському вдалося перевести навчальний заклад з посушливої зони Одеси до Умані, в місцевість традиційного садівництва – південь Правобережного Лісостепу України. Сталося це 30 березня 1859 року.

У 1868 році заклад реорганізували в Училище землеробства і садівництва з викладанням значної кількості землеробських дисциплін. Тепер вже випускали вчених управителів і садівників, оскільки сільське господарство все більше переходило на комерційну основу господарювання. Термін навчання збільшився з чотирьох до шести років.

У 1903 році навчальний заклад було реорганізовано в Училище садівництва і землеробства з двома окремими відділеннями, де тепер готували вчених садівників та рільників і управителів (тобто менеджерів у сфері агробізнесу за сучасною термінологією). У цей час було придбано лісову дачу «Білогрудівський ліс», площею близько 450 десятин, побудовано нову ферму, продовжували будувати навчальні та житлові будинки, брали активну участь у багатьох сільськогосподарських та промислових виставках, де завойовували численні нагороди – золоті, срібні, бронзові медалі.

В 1921 році Училище було реорганізовано у вищу школу вузького профілю з підпорядкованими агро- і садпрофшколами. Таким чином, термін навчання в агротехнікумі складав три роки, а в профшколі — два роки.

У 1996 році інститут став сільськогосподарською академією, у 2000 р. — державною аграрною, у 2003 р. — державним аграрним університетом, а у 2009 – Уманським національними університетом садівництва, який на сьогодні має шість факультетів – агрономії; плодоовочівництва, екології та захисту рослин; менеджменту; економіки і підприємництва; інженерно-технологічний; лісового та садово-паркового господарства.

Інститут сьогодні

Уманський національний університет садівництва є візитною карткою міста і флагманом аграрної освіти не лише Черкащини, а й усієї Україні. Наукові досягнення Уманського національного університету садівництва відомі як в Україні, так і за її межами завдяки успішному функціонуванню наукових шкіл, очолюваних видатними вченими.

Уманський національний університет садівництва – це багатопрофільний вищий навчальний заклад ІV рівня акредитації, де здійснюється підготовка фахівців за ліцензованими спеціальностями освітнього рівня «бакалавр», «магістр» і кадрів вищої кваліфікації в аспірантурі та докторантурі.

Заклад має широку навчально-науково-виробничу базу, де проходять заняття студенти, закладаються і проводяться наукові дослідження, в трьох спецрадах захищають кандидатські та докторські дисертації.

Структура

Сім відокремлених структурних підрозділів: 

✅ Уманський фаховий коледж технологій та бізнесу,

✅ Ананьївський аграрно-економічний фаховий коледж,

✅ Городищенський фаховий коледж,

✅ Тальнівський будівельно-економічний фаховий коледж,

✅ Тальянківський агротехнічний фаховий коледж,

✅ Чигиринський економіко-правовий фаховий коледж,

✅ Шевченківський фаховий коледж;

Шість факультетів:

✅ агрономії;

✅ плодоовочівництва, екології та захисту рослин;

✅ економіки і підприємництва;

✅ менеджменту;

✅ інженерно-технологічний;

✅ лісового і садово-паркового господарства;

а також НКЦ "Інститут післядипломної освіти та дорадництва" і Навчально-виробничий комплекс.