170

ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова»

Директор

Ковальова Ірина Анатоліївна

Опис

ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» — науковий центр досліджень в галузі виноградарства та виноробства.

Дата реєстрації — 13.09.1996 р.

Сторінка в аналітичній системі YouControl.

ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» — науковий центр досліджень в галузі виноградарства та виноробства.

Історія навчального закладу

Створений у 1905 році Василем Єгоровичем Таїровим, як наукова станція.

Минулі назви: «Виноробна станція російських виноградарів і виноробів», «Український науково-дослідний інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова». З 2003 року, згідно з Указом Президента України від 21 листопада 2003 року № 1329/2003, нині чинне офіційне найменування установи було визначено, як Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова».

Дивіз: «В єднанні - сила. Відсталість - ворог прогресу. Aide-toi, dieu t'aiderа».

Читати також: Працюємо на винограднику в умовах посухи

Інститут сьогодні — це науково-дослідний центр з питань виноградарства, розсадництва та виноробства, який продовжує плідно розвивати наукові традиції, закладені В. Е. Таїровим і його соратниками, на сучасному науковому рівні. Наукову діяльність забезпечує колектив, який налічує 99 співробітників, з яких 63 вчених, в тому числі 1 академік НААН, 6 докторів і 23 кандидатів наук, 1 докторант, 7 аспірантів. У складі інституту знаходяться 8 наукових відділів, 8 лабораторій і 3 сектора. При інституті працюють докторантура і аспірантура за фахом 06.01.08 — «виноградарство».

Публічна діяльність

Доброю традицією інституту є проведення Міжнародних таїровських читань, присвячених Дню народження В. Є. Таїрова. З 2008 року щорічно в травні інститут проводить фестиваль авторського вина «Живе вино України», а в кінці літа — виставку-конкурс «Виноградний калейдоскоп» на кращу виноградне гроно.

При інституті працює видавничий центр, наукова бібліотека, фонди якої налічують понад 100 000 видань (зокрема 2000 зарубіжних і 910 раритетних), музей інституту, який здійснює просвітницьку та профорієнтаційну роботу.

Інститутом видається міжвідомчий тематичний науковий збірник «Виноградарство і виноробство» і інша науково-методична література. Інститут проводить консультаційно-інформаційну діяльність в рамках численних семінарів, курсів підвищення кваліфікації, конференцій та інших заходів, консультації надаються також в індивідуальному порядку - підприємствам і фізичним особам.

В інституті створені і активно працюють 16 спільних кафедр з провідними вищими навчальними закладами Одеси [30]. Багатопланова наукова діяльність інституту, особливо в фундаментальних напрямах, не обмежується тільки рамками України і проводиться спільно з рядом відомих науково-дослідних інститутів країн світу.

Читати також: Виноград у теплиці: фізіологічні порушення та їх лікування 

ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова»

Структура

В інституті діють сім відділів та п'ять лабораторій:

✅ Відділ екології винограду;

✅ Відділ виноградарства;

✅ Відділ виноробства;

✅ Відділ механізації;

✅ Відділ розсадництва та розмноження винограду;

✅ Відділ селекції;

✅ Відділ наукових досліджень з питань інтелектуальної власності та маркетингу інновацій;

✅ Лабораторія агрохімії;

✅ Лабораторія агрокліматології;

✅ Лабораторія клонової селекції;

✅ Лабораторія вірусології та мікробіології;

✅ Лабораторія захисту рослин.

Діяльність

Саджанці