Інвестування в розвиток сільського господарства України необхідно продовжити — експерт

15 лютого 2015 26 0
Пшеница колосится

Для подальшого позитивного розвитку всіх галузей економіки України, вкрай важлива стабільність, якої зараз в країні немає.

Про це розповів в інтерв’ю «АПК-інформ» Мауріціо Гуаданьі, старший спеціаліст з питань сільськогосподарського розвитку Світового банку .

«Незважаючи на те, що сільськогосподарська галузь перебуває зараз на підйомі, відсутність аналогічного розвитку в інших секторах економіки, зрештою, позначиться і на АПК, що, безумовно, нічого доброго не обіцяє, — підкреслив він. — Однак інвестування в розвиток сільського господарства України необхідно продовжити: вкладати гроші в покупку нового обладнання, закупівлю високоякісного насіння, нові технології, щоб країна могла отримати гідну виручку від реалізації готової продукції на зовнішніх ринках».

Разом з тим, за словами експерта, при прогнозуванні розвитку аграрного сектора на найближче майбутнє слід брати до уваги вплив погодного чинника.

«Як відомо, після періоду, коли рівень опадів був досить високим, настає посушливий період, що може спричинити за собою ризик втрати врожаю. Причому ступінь ризику безпосередньо залежатиме від того, наскільки добре фермерам вдасться підготуватися до проведення всього комплексу агротехнологічних робіт, включаючи стан техніки, а також від реакції ринку. Таким чином, враховуючи, що останні три роки були сприятливими щодо кількості опадів, що випали, то в наступні три роки я очікую їх значного скорочення і настання посухи», — сказав Гуаданьі. — Ще одним безумовним фактором, який буде впливати на економічну ситуацію в Україні в цілому, є затяжний політичний конфлікт, відсутність рішення якого і навіть більше того, загострення відносин з РФ, приведуть до її поглиблення. Так, Україна де-факто втратила досить об'ємний експортний ринок у вигляді Росії, тоді як в ЄС її продукція якщо і буде затребувана, то не в таких обсягах».

Виконано за допомогою Disqus