Проблеми діяльності фермерів-одноосібників розглянули в Мінекономрозвитку

17 листопада 2017 135 0
Молоко
pixabay.comМолоко

15 листопада 2017 року під головуванням Першого віце-прем’єр міністра Степана Кубіва відбулася нарада щодо проблемних питань діяльності одноосібних фермерських молочних господарств, повідомляє Урядовий портал, повідомляє Урядовий портал.

«Оскільки надійшли звернення селян, щодо труднощів зі здачею молока на переробні підприємства, а також щодо проблем із отриманням ними субсидій, прем’єр-міністр доручив знайти механізм вирішення проблемних питань щодо селян — індивідуальних виробників молока. Йдеться про специфіку обрахування доходу від продажу сирого молока з господарств таких селян», — повідомив Степан Кубів.

Згідно даних галузевих асоціацій молочників, а також профільних міністерств у сфері АПК та соцполітики, більшість селян змушені здавати сире молоко посередникам за меншою ціною, ніж її приймає переробне спеціалізоване підприємство. Це ускладнює контроль якості сирого молока і визначення його собівартості. А ще формується тіньовий ринок заготівлі молочної продукції одноосібних фермерів.

«Специфіка методології обрахунку доходу змушує господарства включити усю суму від продажу молока до свого доходу, що впливає на розмір субсидії на оплату послуг ЖКГ. Тоді як повне виключення цього доходу може негативно вплинути на деякі господарства. Тому необхідно разом з Мінагрополітики опрацювати методику врахування доходу для обчислення субсидії, щоб цей інструмент був направлений на захист саме неспроможного домогосподарства при сплаті комунальних послуг», — зауважив заступник міністра соціальної політики України Микола Шамбір.

У профільних асоціаціях молочників переконані, що врегулювання зазначених проблемних питань дозволить одноосібним фермерам здавати свою продукцію напряму переробним підприємствам. У разі позитивного вирішення названих проблем одноосібних фермерів на переробні підприємства додатково надійде близько 1,5-2 млн тонн сирого молока. Крім того, переробні підприємства забезпечать кращий контроль якості молока та правильне формування собівартості для виробництва кінцевої продукції. За попередніми оцінками, додаткові надходження до бюджету можуть скласти до 1,5-2 млрд грн на рік.

Виконано за допомогою Disqus