Передача держземель у розпорядження ОТГ завдасть збитків $400 млн/рік

25 листопада 2017 372 0
Земельні ділянки
Kurkul.comЗемельні ділянки

Зменшення надходжень до бюджету в результаті заниження ставок оренди держземель, а також їх передачі у використання на безоплатній основі може завдати збитків від $280 до 400 млн на рік. Про це йдеться в прес-релізі IMF Group of Ukraine.

На засідання Національної ради реформ комітету голова комітету з агарної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко запропонував передати всі державні землі, що знаходяться поза населеними пунктами у розпорядження ОТГ. А регіони, де ОТГ ще не створені — районним адміністраціям. Ідеться про 3 млн га, які зараз знаходяться у розпорядженні Держгеокадастру.

Голови ОТГ та райадміністрацій не зацікавлені у використанні централізованої системи торгів Держгеокадастру і з високою вірогідністю, повернуться до тіньових схем, які існували до 2013 р. Тоді орендар сплачував мінімальну ставку 1% до бюджету і стільки ж або і більше розпоряднику земель.

«Ми вважаємо, що це рішення може знизити доходи місцевих бюджетів на 3,5-5,6% або ж 7,5-12 млрд грн та перевести ці ресурси «в тінь», — ідеться в прес-релізі.

Так, відповідно до постанови Кабміну № 413 — мінімальна ставка орендної плати за лотами держземель має бути не нижче 8% їх нормативно-правовї оцінки. За підсумками 9 місяців 2017 р. середня ставка оренди в середньому по країні зросла до 14 від НГО. % від НГО для 3 млн га, що здаються в оренду — це 7,5-11 млрд грн потенційних скорочень надходжень до місцевих бюджетів за один календарний рік.
 
 

Виконано за допомогою Disqus