Ціни на курячі яйця зростуть на 15 % до кінця року

5 грудня 2017 317 0
Яйця
pixabay.comЯйця

У середньому по Україні до кінця 2017 р. ціни на курячі яйця можуть зрости на 10–15 % (до 2,6 грн). Про це йдеться на сайті «Інституту аграрної економіки».

Такий стрибок цін пояснюється тим, що вартість зерна, яке складає основу раціону годівлі птиці, залежить від курсу валют. Крім того, українські курячі яйця користуються великим попитом на зовнішніх ринках, тому вітчизняні виробники яєць, насамперед, реалізують продукцію саме там. І лише надлишок продукції реалізують на внутрішньому ринку, пояснила науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко

За її словами, якщо попит збільшується й на внутрішньому, і на зовнішньому ринках, ціна йде вгору.

«Для ринку курячих яєць властиві відносно стабільний попит і сезонні коливання виробництва протягом року, які мають вплив на ціну. Найдешевші яйця бувають навесні і влітку, коли на ринок надходить продукція, вироблені в господарствах населення. Ціни досягають свого вищого піку в осінньо-зимовий період, коли знижується виробництво в господарствах населення, а промислові птахофабрики, реалізуючи свою продукцію по завищених цінах, покривають збитки попередніх місяців», — зазначила Світлана Пашко.

В цілому по регіонах у торговельних мережах та на місцевих ринках спостерігається значне коливання цін на курячі яйця. Воно є свідченням низької територіальної мобільності яєць і відмінності в рівнях доходів населення в областях.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою