В Україні спостерігається дефіцит монофлорного меду

7 грудня 2017 1437 0
Мед
pixabay.comМед

За підсумками року та медового сезону пасічники зазначили, що було зібрано дуже мало моно флорного меду. Про це повідомили фахівці пасіки «Медовий Бджоляр».

«У 2017 р. погодні умови були для пасічників досить складними, перш за все, через затяжну весну з холодними ночами і заморозками. Травневі заморозки у низці областей України вкрай несприятливо вплинули на цвітіння одного з найцінніших медоносів — білої акації, як результат — монофлорного акацієвого меду було зібрано досить мало», — ідеться в повідомленні.

Пасічники повідомили, що протягом літа періодично наставало похолодання, що не дозволило бджолам повноцінно працювати на літніх медоносах. Найсприятливішим місяцем був серпень, коли відбувається збір нектару з квітів соняшнику, що дозволило отримати якісний соняшниковий мед у великому обсязі.

Цього року бджолярі зіткнулися з проблемою заниження оптової ціни меду. Як результат, частина пасічників навіть вирішила не здавати продукцію, поки не встановиться більш справедлива ціна. Що стосується роздрібного ринку, то через невисоку платоспроможність населення мед доводилося продавати практично за ціною 2016 р. в діапазоні від 90 до 120 грн/л.

Традиційно, найбільш поширеними і доступними за ціною сортами меду були різнотрав'я і соняшник, при цьому липа, травневий і акація користувалися підвищеним попитом і продавалися дорожче  — 140–150 грн/л.

Спостерігалось зростання інтересу споживачів до монофлорного гречаного меду.

Споживчий попит на мед розділився на періоди: червень/липень (пов'язаний з появою свіжого меду на ринках) та жовтень/листопад (профілактика захворювань та зміцнення імунітету). Досвід показує, що стабільний попит на мед буде спостерігатися і в зимові місяці, аж до березня.

Що стосується іншої продукції бджільництва, то спостерігався стабільний попит на бджолиний підмор, який використовується для приготування засобів лікування за народними рецептами. Також спостерігалося зростання інтересу до такого продукту як забрус (воскові кришечки, які зрізуються із сотів перед відкачуванням меду), який теж використовується в лікувальних цілях.

Виконано за допомогою Disqus