Аграрії готові до протестів через зміни до Податкового кодексу (ОПИТУВАННЯ)

11 грудня 2017 763 0
Прес-конференція, присвячена змінам до Податкового кодексу й державного бюджету на 2018 р.
InterfaxПрес-конференція, присвячена змінам до Податкового кодексу й державного бюджету на 2018 р.

Через прийняті 7 грудня зміни до Податкового кодексу й державного бюджету на 2018 р. аграрії готові до масових протестів. Про це заявили представники аграрних асоціацій України під час прес-конференції, присвяченій внесеним поправкам, передає interfax.

Читати по темі:Відміна експортного ПДВ на ріпак, сою та соняшник: хто і навіщо?

«Уряд вирішив не враховувати пропозиції аграрних асоціації щодо державного бюджету й напрямків розвитку. У виробників олійних культур вкрали близько 10 млрд грн, скасували квазі-акумуляцію ПДВ. Норма про скасування відшкодування ПДВ при експорті призведе до падіння закупівельних цін на олійні культури на внутрішньому ринку на 20 %. Водночас аграрії-виробники продовжать сплачувати ПДВ і понесуть загальні прямі втрати на близько 10 млрд грн», — сказав голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.

Заступник голови ВАР Михайло Соколов пояснив, що відшкодування ПДВ при експорті зернових та олійних культур і квазі-акумуляція ПДВ (єдиний механізм державної допомоги без корупції) були запроваджені, щоби компенсувати аграріям втрату спеціального режиму оподаткування ПДВ, який був скасований на вимогу Міжнародного валютного фонду.

«Ми сприймємо події останніх 24 годин дуже жорстко. Нас, аграріїв, просто «кинули», обманули і використали», — сказав заступник голови ВАР Михайло Соколов.

Народний депутат Іван Мірошниченко розповів, що висунуті на голосування норми стали «сюрпризом для народних депутатів», адже Уряд при підготовці проекту бюджету на 2018 р. та змін до податкового кодексу не залучав до роботи профільні асоціації та ігнорував пропозиції народних депутатів. Фінальну версію запропонованих урядом змін до законодавства народні обранці отримали за 15 хв до початку голосування.

«Багато депутатів були шоковані ситуацією, що склалася. Як так можна без обговорення з галуззю, де працюють мільйони людей, просто взяти і відібрати в них 10 млрд грн і покласти до кишень інших? Ми вже працюємо над тим, щоби внести законопроект про скасування цих положень. У будь-якому разі ми будемо консолідувати свої дії з асоціаціями», — сказав Іван Мірошніченко.

Генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький також зазначив, що крім фінансових втрат у розмірі близько 10 млрд гривень, правка вплине на імідж України як надійного торговельного партнера. Крім того, на його думку, ця правка означає зниження прибутку для аграріїв, які посіяли ріпак.

«З огляду на те, що перероблений ріпак на світовому ринку не користується високим попитом, ми можемо знищити цю галузь в Україні. За 2–3 роки ріпак виведуть із сівозміни, бо вирощувати його стане невигідно. Це ще один доказ того, що довгострокове інвестування в Україну дуже ризиковане. Зважаючи на всі ці зміни, одне можемо заявити однозначно, ми будемо боротися до останнього, це ще не кінець», — повідомив Тарас Висоцький.

 

Виконано за допомогою Disqus