ДЗК готовий до скасування мораторію на продаж сільгоспземель — Мартинюк

14 грудня 2017 188 0
Землі сільгосппризначення
Kurkul.comЗемлі сільгосппризначення

Державний земельний кадастр (ДЗК) повністю готовий до скасування мораторію на купівлю-продаж земель с/г призначення та запуску ринку землі. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та України Максим Мартинюк, передає УНІАН.

Нагадаємо, 7 грудня депутати проголосували за продовження мораторію ще на рік. Проте вже наступного дня, 8 грудня, народний депутат з БПП Олексій Мушак разом з колегами зареєстрував у парламенті постанову, яка зупиняє підписання закону про продовження мораторію.

«Я можу з закритими очима гарантувати, що 95 % приватної сільгоспземлі внесено в кадастр. Кадастр зараз повністю обслуговує ринок оренди. Ні в кого не виникає жодних питань з оформленням договорів, отриманням виписок з кадастру і т. д... Тому хочу сказати, що кадастр готовий до запуску обороту земель сільгосппризначення», — сказав Максим Мартинюк.

За останні два роки кількість доступної в кадастрі інформації про сільгоспземлі, що були приватизовані до його появи, зросла майже у 8 разів.

«Є деяка кількість ділянок, які були приватизовані до появи кадастру як такого, всього їх було 4 млн. Потім з ними проводилися якісь трансакції, по мірі цих трансакцій вони потрапляли в кадастр. Я думаю, зараз це може бути близько 500 тис. ділянок, які не внесені в кадастр. І, швидше за все, у цих ділянок немає фактичних власників, тому що, напевно, хтось помер, де немає спадкоємця і т. д.», — додав чиновник.

Заступник міністра зазначив, що в цілому, в кадастрі в даний час доступна інформація про земельні ділянки, які сукупно складають близько 73 % території України. Решта 27 % території нашої країни, які не були внесені в кадастр, складають ліси, землі оборони, освіти, природо-заповідного фонду.

Максим Мартинюк додав, в силу того, що однією з причин продовження мораторію на купівлю-продаж сільгоспземель в Україні є заяви деяких експертів і депутатів про неготовність земельного кадастру до запуску ринку, відомство залучило міжнародних партнерів для проведення незалежної оцінки його стану.

Виконано за допомогою Disqus