Мораторій на продаж с/г земель продовжили ще на рік

7 грудня 2017 123 0
Поле
Kurkul.comПоле

Верховна Рада 236 голосами підтримала рекомендований аграрним комітетом законопроект про продовження земельного мораторію – №7350. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Годину тому Верховна Рада розпочала голосування за відміну мораторію на продаж земель с/г призначення. Мораторій вирішили продовжити ще на продаж земель сільськогосподарського призначення ще на рік.  

До слова, жодна з місцевих рад не підтримала скасування мораторію, що стало відомо в результаті опитування місцевих рад по всій Україні.

Народний депутат Володимир Литвин закликав продовжити мораторій.

«До голів адміністрацій доводять сьогодні плани, скільки вони мають акумулювати земель і передати «на гору». Ви прекрасно розумієте, що ці плани приходять з Києва. Адже як буде вільний ринок землі, то їх доведеться забрати. Тому перше до скасування мораторію — інвентаризація. Друге — оцінка земель, але не така, як закладена у бюджеті на 2018 р. Там є ризик, що якщо об’єднані громади не погодяться на ту оцінку, то вона все одно вступить у силу через місяць! Ця оцінка буде така, щоб віддати землю тим, кому потрібно», — пояснив Володимир Литвин.

Він додав, що ринок має відкриватися лише після вирішення цих проблем, але не пізніше, ніж за 4-5 років.    

Нагадаємо, що вперше мораторій був введений Верховною Радою в січні 2001 р. Ініціатор рішення — народний депутат Анатолій Матвієнко. Закон передбачав, що мораторій діятиме короткостроково — до прийняття закону про обіг земель с/г призначення або відповідної норми в Земельному кодексі. Пізніше, в тому ж 2001 р., парламент прийняв Земельний кодекс, однак у ньому не йшлося про скасування мораторію, навпаки, закон продовжив його дію до кінця 2005 р. Після цього дію мораторію продовжували ще 8 разів, востаннє у 2016 р. — до 1 січня 2018 р.

 

 

 

Виконано за допомогою Disqus