Вирощування жаб в Україні може стати прибутковим бізнесом

16 грудня 2017 5840 0
Жаба
pixabay.comЖаба

Зараз українські аграрії намагаються відновити вирощування жаб та налагодити закордонні поставки цієї продукції. Адже це є високорентабельним бізнесом: собівартість кінцевого продукту — €2/кг, а в Євросоюзі українські фермери можуть продавати свій товар по €10-15/кг, пише Mind.ua.

Вартість 1 кг жаб'ячих лапок на внутрішньому ринку України становить 200-650 грн. За словами бізнес-консультанта із розведення жаб Костянтина Ткаченка, за кордоном цінується невелика жаба вагою близько 125 г.

«В Україні жаб'ячі лапки — непопулярний продукт, але ще в 70-ті роки минулого століття тут був досить розвинений земноводний промисел. У промислових масштабах жабу вирощували в Одеській області, також цих земноводних поставляли з Харківської, Дніпропетровської та Закарпатської областей. Основною країною збуту тоді була Франція — туди відправлялося близько 80 т продукції. Із розпадом Радянського союзу експорт припинився», — ідеться в повідомленні.

Нині ж обсяги ринку і тим більше експорту підрахувати складно — в Україні процвітає нелегальне полювання на жаб. Костянтин Ткаченко каже, що обсяги поставок за кордон можуть досягати 100 т/рік. Сертифікат для поставок жаб'ячих лапок до ЄС мають п'ять українських компаній.

В Україні жаб’ячі лапки продають  місцевим кафе і ресторанам. В ЄС основний покупець — Франція.

«Щоб організувати ферму на гектарі заболоченої території, знадобиться близько $5-10 тис.», — розповідає Костянтин Ткаченко.

Ще близько $2000/рік потрібно на її утримання. Така ферма може давати близько 300 тис. жаб на рік (це приблизно 7 т жаб'ячих лапок). Окупається такий бізнес на третій рік.

У середньому щороку в ЄС з'їдається близько 10 тис.  т цього продукту. Найбільші споживачі — Франція, Швейцарія та Бельгія. В українських фермерів хороші перспективи на європейському ринку — на їхню користь працює логістична перевага. Поки ж до 90% жаб'ячих лапок на європейські ринки постачають з Індонезії.

Виконано за допомогою Disqus