Депутати пропонують ввести штрафи за отруєння бджіл

19 грудня 2017 1239 0
Бджоли
Kurkul.comБджоли

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №7379, який встановлює посилену відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Читати по темі: При правильній профілактиці хвороб меду буде без антибіотиків — думка

Ініціатором законопроекту є народний депутат від партії «Відродження» Геннадій Бобов. За його словами, сьогодні пасічники України зіткнулися із серйозною проблемою — масовою загибеллю бджіл внаслідок  широкого використання в сільському господарстві отрутохімікатів і умисного нехтування деякими аграріями вимог законодавства України. Тільки згідно офіційної статистики в 2017 р. загинуло 1139 бджолосімей в восьми областях України.

Тому нардеп пропонує доповнити Кримінальний кодекс України  новою статтею. Так, приховування або надання неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин, карається штрафом від трьох до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51тис. грн – 85 тис. грн) та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до семи років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

«Порушення технології вирощування рослин сільськогосподарського та  іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл, карається штрафом від двох до трьох тисяч (34 тис. грн – 51 тис. грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк», — йдеться в пояснювальній записці.

На думку Геннадія Бобова, прийняття законопроекту дозволить захистити права пасічників, надати додаткові стимули для розвитку галузі бджільництва в Україні і зменшити соціальну напругу в сільській місцевості.

Виконано за допомогою Disqus