При правильній профілактиці хвороб мед буде без антибіотиків — думка

15 грудня 2017 458 0
Бджоли у вулику
Kurkul.comБджоли у вулику

Здебільшого, антибіотики потрапляють у мед при лікуванні гнильцевих хвороб  бджіл. Але є певна категорія пасічників, які вважають, що антибіотики потрібно давати для профілактики. Про це в ексклюзивному коментарі Kurkul.com повідомив почесний пасічник України Олег Коцюмбас.

Читати по темі: Володимир Каплієнко: В Україні може не залишитися пасічників

«Взагалі профілактика за допомогою антибіотиків — це безглуздо», — зазначив Олег Коцюмбас.

За його словами, лікування гнильцевих хвороб має два шляхи.

«Перший — якщо з’явилася гнильцева сім’я — просто її знищити, знищивши тим самим джерело хвороби. Але пасічник зазнає втрат, яких йому ніхто не поверне. Другий варіант — можна почати лікувати різноманітними препаратами (серед яких здебільшого антибіотики) але гнильцеві хвороби розмножуються спорами, які дуже стійкі до дії хімічних речовин та зовнішніх фізичних факторів. Тому вони на деякий час затихають, видимі ознаки хвороби зникають і візуально бджолосім’я  виглядає здоровою. Потім рамки з цієї сім’ї, заражені збудниками хвороби, «розповзаються» по інших сім’ях і через деякий час значна частина пасіки буде заражена. Тоді знову починають лікування, або вдаються до так званої профілактики за допомогою антибіотиків.

Звичайно ж  існує ефективний метод профілактики гнильцевих хвороб, який полягає у щорічній заміні гніздових щільників, відбудові великої кількості вощини та утриманні  сильних забезпечених кормами бджолосімей. Такі бджолосім’ї краще підтримують у чистоті свої гнізда і антибіотики їм не потрібні, та й меду вони дають набагато більше. Але це велика праця,  і великий досвід, якого за рік не здобудеш», — зазначив Олег Коцюмбас.

 

 

Виконано за допомогою Disqus