Шведські вчені створили картопляне молоко

23 грудня 2017 130 0
Картопляне молоко
zerno-ua.comКартопляне молоко

Шведські дослідники створили молоко з… картоплі. Одна з причин створення такого напою є алергія. Наприклад, у Норвегії 1–3 % населення страждає від алергії на молоко й молочні продукти. Людям чутливим до лактози необхідна альтернативна заміна, пише zerno-ua.com.

Дослідник із Лундського університету (Швеція) Єва Торнберг впритул зайнялася розробкою картопляного молока.

«Однією з проблем є збагачення молока з картоплі необхідними омега-3 поліненасиченими жирними кислотами, які в основному містяться в жирній рибі», — розповідає Єва Торнберг.

Технічно досить складно перетворити рослинну основу у вершковий продукт. Це пов’язано з тим, що рослинні білки важче отримувати, ніж тваринні. Єва Торнберг виявила, що вершки можна отримати, якщо білок і крохмаль у картоплі нагріти певним чином і змішати з ріпаковою олією, багатою омега-3 жирними кислотами.

За словами науковця, до складу картопляного молока буде входити 6 % ріпакової олії. Це означає, що 250 мл альтернативного молока покриє половину щоденної норми омега-3. Крім того, новий молочний продукт не містить алергенів.

Картопляне молоко планують продавати як альтернативу звичайному молоку, йогурту, крему й морозиву. Напій був протестований у лабораторних умовах, і ймовірно надійде в продаж наступного року. Спершу, швидше за все, це буде коктейль із картопляного молока з яблучним соком і фруктами. Спосіб виготовлення емульсії запатентований під назвою компанії Veg of Lund.

Виконано за допомогою Disqus