Фермери Наталя і Сергій Зіновські з дочкою

Технопрорив у сімейному виробництві молока

Служба новин 26 жовтня 2017 1771 0

Виробництво якісного молока — одна з головних цілей, досягти якої прагнуть безліч аграріїв по всій Україні. Для цього великі агропідприємства постачають свої господарства новим обладнанням, використовують кращі корми й забезпечують високий рівень догляду за тваринами.

На жаль, одноосібні сімейні фермери часто обмежені в ресурсах, тому не можуть забезпечити таких умов. Утім, є й приємні винятки. Серед них — сім'я Наталії та Сергія Зіновських із Херсонщини.

Наталія і Сергій Зіновські

Нещодавно вони відкрили сімейну ферму, яка першою в Україні встановила молокопровід з автоматичною системою мийки. Таке обладнання — випробувана технологія, яку українські виробники молока давно використовують. Проте дозволити собі такий молокопровід можуть великі підприємства з великою кількістю поголів'я. Таким чином, ферма Зіновських зробила великий крок серед дрібних виробників молока на шляху забезпечення більш професійного підходу до роботи.

На відкритті унікального сімейного підприємства побував і Latifundist.com, щоб наживо побачити, як працює сімейна ферма нового покоління в Україні.

Будівля ферми

Маленькі, але могутні

Невелике село Олексіївка розташувалося серед степів у Голопристанському районі на самому півдні Херсонської області. У населеному пункті проживає трохи більше 500 осіб.

До слова, Херсонську область не можна назвати провідним регіоном із виробництва молока. За перші 9 місяців цього року в області (згідно з даними Держстату) валовий надій молока склав 31,8 тис. т. Для порівняння, перше місце в цьому списку займає Полтавська область з надоєм в 324,8 тис. т молока.

Корова
Зараз у Херсонській області працює 4 тис. агропідприємств, з яких більше половини — це фермерські господарства. Саме на їхні плечі лягла основна частка виробництва молока на Херсонщині. Зараз в Голопристанському районі утримують майже 3 тис. корів, із них 98% —  належить одноосібникам. Так, в Олексіївці в приватному секторі утримують 78 голів худоби. На околиці цього села на площі 50 соток і розташувалася ферма Зіновських.

У сім'ї Наталії та Сергія Зіновських займаються виробництвом молока вже не одне покоління. Але молоді люди вирішили не просто розвивати сімейну справу, а перетворити його в прибутковий бізнес.

«Спочатку в нас було три корови, потім ми дійшли до семи. У цей час в нашому селі був створений кооператив «Могучий», і ми почали з ним співпрацювати. Ми постійно підвищували якість молока і в результаті отримували хорошу ціну», — розповідає Наталя.

Кооператив «Могучий» був створений ще в червні 2011 р. Як розповідає голова кооперативу Світлана Кудако, зараз кооператив складається з 4 ферм із загальним поголів'ям 38 корів. Усе молоко, вироблене на цих фермах, поставляють на завод «Данон Дніпро», який знаходиться в Херсоні.

«Перше, що ми зрозуміли, — нам потрібно працювати над якістю молока. І в 2014 р. ми отримали пропозицію від компанії «Данон» встановити на фермах системи збору і охолодження молока в міні-охолоджувачах. Спочатку ми не погоджувалися, бо це було складно впровадити, а головне, умовити людей. Але ми ризикнули. Так, у жовтні 2014 р. ми запустили охолоджувачі по Голопристанському району. Також були відкриті міні-приймальні пункти з міні-лабораторіями для того, щоб визначати термостійкість, кислотність та інші показники молока. Зараз ми здаємо на завод «Данон» молоко тільки екстра-класу і вищого сорту», — розповідає Світлана Кудако.

Світлана Кудако, голова кооперативу «Могутній»

Проте сім'я Зіновських вирішила не зупинятися на впроваджених технологіях і зробити свою міні-ферму ще більш технологічною.

«Ми захотіли створити щось нове і розповіли про свої плани компанії «Данон». Із 2016 р. нам запропонували взяти участь у програмі від USAID, яка була спрямована на створення сімейних ферм. Тепер у нас є найбільш інноваційна сімейна ферма в країні», — говорить Наталія Зіновська.

Наталія Зіновська

У фінансуванні також брали участь уряд Канади і компанія «Данон». За умовами угоди, фермери повинні були внести мінімум половину коштів від проекту.

Унікальна сімейна ферма

Ферма Зіновських дійсно інноваційна. Це єдине сімейне підприємство подібного типу в Україні, де встановлено сучасний молокопровід. З його допомогою молоко відразу з вимені корови потрапляє в спеціальні резервуари. Тобто відсутній будь-який контакт з повітрям або людиною, що дозволяє зберегти стерильність продукту, виключити потрапляння бактерій.

У резервуарі молоко за 30 хвилин охолоджується до 4 градусів, відтак бактерії у ньому  не можуть розмножуватися. Це оптимальний температурний режим, який підтримують на виробництві молочних продуктів на заводі «Данон Дніпро».

Після цього на ферму приїжджає автомобіль, який викачує продукцію з резервуара в вакуумі. Тобто людина навіть не бачить це молоко.
Крім цього, сімейна ферма Зіновських облаштована міні-лабораторією для визначення якості молока.

«У нас є два пристрої EKOMILK. На першому ми визначаємо головні показники якості молока — жир і білок. Завдяки другому пристрою ми є першою сімейної фермою, яка визначає кількість соматичних клітин у молоці. Це дозволяє нам контролювати здоров'я наших корів. Також у нас є демо-тести на вміст антибіотика, мастити. Препарати для лабораторії нам надає кооператив», — розповідає Наталя Зіновська.


Але на цьому технологічні інновації на сімейній фермі на закінчуються. Зіновські також придбали обладнання, яке дозволяє «консервувати» вим'я перед початком сухостійного періоду для стерильної чистоти. Крім цього, на фермі працює механічна система видалення гною.

Продуктивність

Зараз на сімейній фермі Зіновських утримують 18 корів, з яких 11 — нетелі червоної молочної породи, голштинізованих на 60%. Навесні сім'я чекає масове отелення корів, тож уже планує побудувати невеликий телятник.


Середньодобовий удій від 7 корів становить близько 100 л молока (4,2% жиру, 3,2% білка, щільність 28%), при більш сприятливих умовах — 180 л. Доять корів двічі на день.

«Зараз я витрачаю на ферму один годину вранці, близько півгодини в обід і приблизно до півтори години ввечері. Ранкове доїння починається о 5:30. Також у нас є оператор машинного доїння, тому що самі не завжди встигаємо. За коровами доглядає ветеринар», — розповідає Наталя.

Частину кормів для тварин сім'я Зіновських вирощує самостійно (на поле в 1 га росте люцерна), частину купує у місцевого фермера: сіно, солому і макуха.

«Молоко, яке потрапляє на завод «Данон», проходить досить складну процедуру контролю якості. Це необхідно, аби гарантувати нашому споживачеві, що він щодня отримуватиме якісні молочні продукти. Тому завод «Данон» в Херсонському регіоні забезпечує не тільки стабільну закупівлю молока, а також консультативну допомогу і розвиток через подібні проекти співпраці», — розповідає директор з виробництва заводу «Данон Дніпро» Дмитро Юзва.

 Дмитро Юзва, директор з виробництва заводу«Данон Дніпро»

Менеджер відділу закупівель молока компанії «Данон» Світлана Жаглова також говорить, що в середньому в рік від сімейних підприємств «Данон» отримує близько 3% від загальних закупівель молока. Причиною такої скромної цифри є якраз низький рівень якості сировини.

«Херсонщина — дефіцитний регіон з виробництва молока, нам не вистачає молока, яке ми закуповуємо на великих фермах. Тому ми націлені на те, щоб сприяти відкриттю якомога більшої кількості сімейних ферм, як у сім'ї Зіновського, і збільшити цю частку до 25-30% для заводу в Херсоні вже в 2020-2021 рр.», — каже Світлана Жаглова.

 Світлана Жаглова, менеджер відділу закупівель молока компанії «Данон»

Ділитися досвідом

Сім'я Зіновських бажає не тільки розвивати власну ферму, а й ділитися досвідом з іншими. Саме для цього на фермі облаштований спеціальний навчальний центр.

«Ми будемо навчати фермерів, які далі хочуть розвиватися за нашим прикладом і доводити своє молоко до показників екстра-класу. З нами вже зв'язувалися аграрії з Миколаївської області. Ми їх запросили до нас. Освітня програма ще не завершена, ми якраз визначаємо, коли починати навчання і яких тренерів будемо запрошувати», — розповідає Наталя Зіновська.


Попереду в молодих молочників багато планів. За словами Наталії, ферму ще облаштують сонячними батареями. Також сім'я вивчає проекти з переробки гною і хоче розвивати зелений туризм.

«Наша ферма стане постійним бізнесом для нашої сім'ї, який ми зможемо передати нашим дітям», — резюмувала Наталія Зіновська.

© Марія Юзич спеціально для Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою