Обсяги виробництва соняшника можуть перевищити пшеницю — експерти

27 грудня 2017 96 0
Соняшник
Kurkul.comСоняшник

Цілком можливо, що через кілька років соняшник за обсягами виробництва перевищить пшеницю. Таку думку висловили експерти в рамках щорічної зустрічі членів Насіннєвої асоціації України, повідомляє Украгроконсалт.

«У 2016 р. вперше в Україні посівні площі під соняшником були рівні площам під пшеницею. У цьому році ситуація ідентична», — розповів Генеральний директор Украгроконсалт, Сергій Феофілов.

Ймовірно, у майбутньому тенденція збільшення площ під соняшником продовжиться.

Крім того, в Україні спостерігається зміщення посівних площ під кукурудзою в сторону північних областей за рахунок зменшення площ на сході країни. На сьогодні на північну частину України припадає чверть усіх площ під кукурудзою, на східну — 31 %, центральну — 22 %.

«Що стосується насіння овочевих культур, то за період 2010–2017 рр. площі під овочами на сільгосппідприємствах зменшилися на 7 %. Проте, обсяги виробництва овочів на підприємствах за аналогічний період скоротилися лише на 1 % і становлять 17 % від загальноукраїнського виробництва», — повідомила експерт ринку продовольства, Ольга Мозгова.

Левова частка овочів виробляється населенням — 83 %. Ємність ринку насіння овочів в Україні складає $ 40–45 млн. Головними постачальниками насіннєвого матеріалу овочевих культур є країни ЄС, США та Китай. Усього Україна імпортує насіння овочів із 40 країн світу.

Виконано за допомогою Disqus