Інвестиції в АПК виросли на 9,6%

2 вересня 2015 51 0
Інвестиції в АПК виросли на 9,6%
Кurkul.comІнвестиції в АПК виросли на 9,6%

Пожвавлення інвестиційної активності в агропромисловому комплексі України є інфляційним. Таку думку AgroNews висловили в Інституті аграрної економіки.

«За даними Державного комітету статистики України, загальний обсяг освоєних інвестицій в сільському, лісовому і рибному господарствах в першому півріччі 2015 р. склав 9,4 млрд грн. Це на 9,6% перевищує показник у 8,5 млрд грн січня-червня 2014 р. Тобто на тлі загальних негативних тенденцій в економіці України інвестиції в АПК дещо збільшилися, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

На його думку, це незначне пожвавлення інвестиційної активності в аграрному секторі економіки пов'язано насамперед з інфляційними процесами. Зокрема, індекс споживчих цін за 6 місяців цього року склав 139,9%.

Основним джерелом інвестицій в сільському господарстві залишаються власні кошти товаровиробників. Їх частка, за оцінками вчених Інституту аграрної економіки, становить близько 70-80%.

У той же час в харчовій промисловості другий рік поспіль триває спад інвестиційної активності. Якщо за 6 місяців 2014 р. індекс капітальних інвестицій до відповідного періоду 2013 р. знизився на 16%, то в I півріччі цього року — на 41% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Основною причиною спаду інвестиційної активності є значне зниження купівельної спроможності населення України внаслідок істотного зменшення доходів і підвищення цін на всі види товарів і послуг.

Це негативно позначилося на діяльності іноземних інвесторів. Якщо в січні-червні 2014 р. обсяг прямих іноземних інвестицій в сільському, лісовому і рибному господарстві склав $672, млн, то протягом року він зменшився на 18,4% — до $548,8.

«Основними чинниками зниження інвестиційної активності в АПК, як і у вітчизняній економіці в цілому, є відсутність політичної та економічної стабільності в країні, високий рівень ризиків, низькі рейтинги інвестиційної привабливості української економіки, істотне звуження ринку через різке скорочення купівельної спроможності населення», — зазначив Юрій Лупенко.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою