Фермери отримають високоточний інструмент для боротьби зі слимаками на полях

28 січня 2018 991 0
Слимак
pixabay.comСлимак

Дослідники з Університету Харпера Адамса (Великобританія) вживили слимакам датчики стеження. Мета незвичайного експерименту полягає в тому, щоби дізнатися більше про поведінку шкідника, який завдає серйозної шкоди врожаям сільськогосподарських культур, повідомляє zerno-ua.com.

Слимаків у полі не так просто й помітити, оскільки більшу частину часу вони проводять у верхньому шарі грунту на глибині 10 см. Але за допомогою нової технології вчені зможуть тепер стежити за пересуванням молюсків.

Науковці з Університету Харпера Адамса імплантували під шкіру слимаків мікроплати і випустили їх на дослідний ділянку прямо біля будівлі університету. Кожен чіп, розмір якого не перевищує рисове зернятко, містить унікальний номер відстеження.

Існує теорія, що слимаки розподіляються по полю не рівномірно, а збираються на окремих ділянках землі. Якщо вчені зможуть ідентифікувати умови, які змушують цих шкідників групуватися в певних зонах, фермери зможуть ефективніше використовувати пестициди проти слимаків, що заощадить кошти й зусилля.

Для відстеження необхідний спеціальний пристрій, що нагадує металошукач. Вночі, коли даний вид молюсків найбільш активний, ділянку сканують за допомогою детектора. Реєструється розташування кожного мікрочіпа. У результаті створюється точна карта пересувань і дій слимаків.

«Слимаки можуть створювати фермерам багато проблем, особливо тим, хто вирощує зернові культури, картоплю та інші коренеплоди. Проаналізувавши поведінку слимаків і відстеживши їх пересування, ми зможемо допомогти аграріям ефективніше використовувати пестициди. Ми сподіваємося, що це дослідження покаже, що пестициди необхідно буде використовувати тільки на конкретних ділянках поля, що буде значно ефективніше», — заявила біолог з Університету Харпера Адамса Кейт Волтерс.

Надалі вчені планують випустити сотні слимаків з імплантованими датчиками по всій країні, щоби відстежувати відмінності в їх поведінці.

Виконано за допомогою Disqus