Українські виробники яблук можуть перегнати польських колег — експерт

20 лютого 2018 369 0
Українські виробники яблук можуть перегнати польських колег — експерт
Kurkul.comУкраїнські виробники яблук можуть перегнати польських колег — експерт

За словами економіста департаменту технічного співробітництва ФАО Андрія Ярмака, для того, щоб виробництво яблука було прибутковим в Україні, воно повинно розвиватися з врахуванням українських переваг на зовнішніх ринках. Про це експерт пише на своїй сторінці у facebook.

«Спілкування з науковцями та практиками яблучного бізнесу під час конференції в Польщі переконало мене в тому, що майбутнє в нашого яблука дуже непогане. Просто наші виробники, у переважній більшості, його не розуміють», — розповідає Андрій Ярмак.

Крім того, експерт назвав причини, чому українські виробники яблук можуть стати більш успішними, ніж польські, на зовнішніх ринках і пояснив, що для цього потрібно.

  • У більшості регіонів України майже вдвічі менше дощів, ніж у Польщі, що дає нам можливість ефективніше управляти захистом яблук та забезпечувати кращі смакові якості.
  • У багатьох регіонах України значно більші коливання між денною та нічною температурами, що дозволяє отримувати прекрасне забарвлення яблука, а це досить важко в умовах Польщі.
  • В Україні більше сонячних днів, що також позитивно відбивається на зовнішньому вигляді та смакових якостях.
  • Українські виробники можуть ставити захист від граду, який також захистить від опіків, у той час, як у поляків і так занадто мало сонця, тому такий захист значно затягує вегетацію та дозрівання яблука, та погіршує його смакові якості й зовнішній вигляд.
  • Завдяки більш теплому, сонячному літу та довшому сезону вегетації наші виробники можуть вирощувати ширший перелік сортів.
  • За умови застосування сучасних технологій оптичного сортування та доробки продукції, українське яблуко буде мати вищий рівень товарності.
  • В Україні можна мати, як мінімум, не гіршу врожайність яблук, але для цього потрібно накопичувати знання та досвід і активно його розповсюджувати.
  • Поляки майже не можуть експортувати яблуко на великі відстані, тому що в них твердість яблука виходить гіршою (по тим причинам, що згадані вище). Водночас, для українських виробників досягнення відповідного рівня твердості не проблема.
  • Вартість робочої сили вже зараз не є перевагою. Різниці практично немає — адже в Польщі вже працюють українці. Великим українським проектам уже потрібно задуматися над залученням іноземної дешевої робочої сили, яка б давала результат. На жаль, продуктивність праці українців, що збирають яблука в Україні зараз у середньому нижча, ніж українців у Польщі.
  • Велика перевага — це вартість землі. Щоб почати бізнес по яблуку в Польщі, потрібно купити землю, і вона там дорожчає шаленими темпами. Відповідно, загальні інвестиції на 1 га в нас можуть бути нижчими.
  • Відсутність європейських дотацій в Україні, на думку Андрія Ярмака, є значною перевагою. У Польщі було забагато коштів на створення кооперативних сховищ і взагалі на кооперацію. У результаті, дуже часто, будували сховища вдвічі більші, ніж потрібно, була чимала корупція при цьому. А потім кооперативи банкрутували, бо утримувати все це не могли. Вони й зараз не додають вартості, а «з’їдають» її.
  • Географічне розташування України дозволяє нам логістично краще торгувати з Близьким Сходом. Тим більше, що ми купуємо там багато цитрусових. Зустрічні потоки –- це значна економія на логістиці.
Виконано за допомогою Disqus