Українська цибуля завойовує ринок Румунії

22 лютого 2018 423 0
 Румунія проміняла польську цибулю на українську
pixabay.com Румунія проміняла польську цибулю на українську

Незважаючи на помітне зменшення експорту цибулі в нинішньому сезоні, тим не менш, підвищений інтерес до неї проявляють імпортери з країн Балканського півострова, зокрема з Румунії. Про це повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

«Раніше румунські компанії покривали нестачу власної цибулі за рахунок продукції з Польщі. Однак у цьому сезоні якість польської продукції в більшості випадків їх не влаштовує, тому вони вирішили шукати альтернативних постачальників в Україні. У результаті в нас з’явилася чудова можливість вийти на новий зовнішній ринок. Водночас експортна ціна в даному випадку в середньому на 40 % вище, ніж на внутрішньому ринку», — коментує ситуацію директор компанії «Грінвілл» Сергій Клімашевич.

За його словами, у румунських покупців немає якихось завищених вимог до якості цибулі. Основні з них — це щоб цибуля була добре «одягнена», а головне — щоб була суха. Саме цій вимозі продукція в багатьох господарствах, на жаль, не відповідає.

«Українські фермери навчилися вирощувати якісну продукцію, але, водночас, правильно її зберігати вміють не всі. Саме в плані зберігання робиться найбільша кількість помилок, що безпосередньо позначається й на розвитку сектора в цілому», — розповідає Сергій Клімашевич.

На думку експерта, Україна й у майбутньому сезоні зможе успішно експортувати цибулю в країни Балканського півострова, за умови, що українські аграрії врахують свої помилки. Сергій Клімашевіч впевнений, що до кінця сезону експортна ціна на українську цибулю не перевищить 8 грн/кг, тоді, як у самій Україні ця продукція буде коштувати помітно дешевше.

Виконано за допомогою Disqus