Лохина демонструє найбільш динамічні темпи розвитку серед ягід

27 лютого 2018 272 0
Лохина демонструє найбільш динамічні темпи розвитку серед ягід
pixabay.comЛохина демонструє найбільш динамічні темпи розвитку серед ягід

Світовий ринок лохини високорослої демонструє найбільш динамічні темпи розвитку з усього плодоовочевого сегмента. Про це під час форуму «Вирощування ягідних культур» у Вінниці заявила директор компанії «Фруктовий проект» Олена Поперечна, повідомляє agroday.com.ua.

«Не дивлячись на насичення плодово-ягідного ринку в цілому, сегмент лохини високорослої продовжує стрімко зростати. Прогнози подальшого розвитку залишаються позитивними, оскільки попит на цю ягоду також стрімко збільшується. У багатьох країнах уже сформувалася культура споживання, причому, мова йде не тільки про свіжу лохину», — говорить експерт.

За даними Олени Поперечної, щорічно світовий ринок лохини зростає в середньому на 10 %, і вже у 2020 р. глобальне виробництво цієї ягоди досягне 904 тис. т. Лідером в цьому сегменті є США, причому ця країна займає перше місце як за площами під лохиною, так і за обсягами валового збору. Водночас експерт зазначає, що майже половина плантацій у Штатах відведена для вирощування ягоди для подальшої переробки.

«Китай також стрімко нарощує виробництво лохини. За останні 22 роки виробництво цієї ягоди тут виросло в 5 разів. Минулого року китайські садівники зібрали 115 тис. т врожаю. До 2025 р. валовий збір лохини в Китаї досягне 400 тис. т», — прогнозує Олена Поперечна.

Крім того, вона зазначила, що в Китаї активно популяризують споживання лохини, акцентуючи увагу на її корисних властивостях. Рекламу цієї ягоди можна побачити навіть у метро.

В Україні лохина залишається найпривабливішою ягодою для вирощування. За чотири останні роки експорт лохини з України виріс у 20 разів. У 2017 р. площі під цією ягодою склали 1,5 тис. га проти 700 га попереднього року. Урожай перевищив 2,5 тис. т. Як зазначають експерти, якби не весняні заморозки, він був би ще більшим. На експорт відправлено 90 % врожаю.

Виконано за допомогою Disqus