Україна забезпечить себе продовольством — Павленко

7 вересня 2015 75 0
Україна забезпечить себе продовольством — Павленко
Кurkul.comУкраїна забезпечить себе продовольством — Павленко

Україна має один з найкращих в світі показників самозабезпеченості продовольством та виробляє у 2,5 рази більше зернових, аніж споживає внутрішній ринок. Про це повідомив під час прес-конференції міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, пише прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За його словами, в Україні зберігається позитивна та цілком прогнозована ситуація із забезпечення продовольчої безпеки. Зокрема, за попередніми оцінками, виробництво зернових очікується на рівні 60,5 млн т, рівень початкових запасів складає близько 11 млн т, а через тимчасову втрату контролю над деякими територіями рівень споживання знизиться на 3 млн т. Ураховуючи ці фактори, самозабезпечення всіма видами зернових урожаю 2015 р. в Україні складе 252%.

«Це в 2,5 рази більше внутрішнього споживання. Отже без загрози продовольчій безпеці маємо всі підстави, щоби збільшити минулорічний рекордний показник експорту зернових. Є можливість вийти на позначку в 36 млн тонн. Тож сьогодні можна впевнено говорити: реформи здійснюються – Україна змінюється», — повідомив Олексій Павленко.

Як зазначається у повідомленні, самозабезпеченість пшеницею складає 258%, експортний потенціал з цієї культури оцінюється у 15,9 млн т.

«Жнива ранніх зернових завершені. Намолочено вже 37,3 млн т при врожайності на рівні минулого року. Наразі триває обмолот гречки, проса, почалося збирання кукурудзи», — повідомив посадовець.

Забезпеченість зерном кукурудзи власного виробництва дорівнює 313%, експортний потенціал у сегменті може скласти 16,9 млн т. Наявність ячменю складає 173%, при можливому експорті до 3,7 млн т.

Також додається, що такі обсяги дають можливість говорити про цінову стабільність на продовольчому ринку.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою