Якими будуть витрати аграріїв на осінню посівну?

8 вересня 2015 78 0
Якими будуть витрати аграріїв на осінню посівну?
Кurkul.comЯкими будуть витрати аграріїв на осінню посівну?

Осінній комплекс робіт є більш витратним у структурі витрат при вирощуванні сільськогосподарських культур, зазначає керівник Центру стратегічних досліджень агропромислового комплексу Сумського національного аграрного університету Олександр Маслак, пише «Агробізнес сьогодні».

За його словами, в осінній період робіт витрати на вирощування пшениці озимої становлять близько 40% від загальних витрат на вирощування цієї культури. У свою чергу, витрати на вирощування озимого ріпаку перевищуватимуть 50% загальних витрат.

«Ураховуючи цінову ситуацію на вітчизняному ринку зерна та матеріально-технічних ресурсів, при вирощуванні ріпаку озимого, загальні господарські витрати на 1 га становитимуть близько 15 тис. грн. За врожайності 35 ц/га, ціни реалізації ріпаку 8 тис. грн/т, прибуток із 1 га становитиме майже 13 тис. грн, що забезпечить рентабельність близько 85%. При вирощуванні пшениці озимої загальні господарські витрати на 1 га становитимуть 11,5 тис. грн. За врожайності 5 ц/га, ціни реалізації пшениці продовольчої 3,4 тис. грн/т, прибуток з 1 га становитиме 5,5 тис. грн, що забезпечить рентабельність майже 50%», — сказав експерт.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою