На Півдні та Сході України посуха ускладнить посів озимих

7 вересня 2015 51 0
На Півдні та Сході України посуха ускладнить посів озимих
Latifundist.comНа Півдні та Сході України посуха ускладнить посів озимих

Довгоочікуванні дощі пройши, але нерівномірно: схід і південь, південий схід України залишаються досить посушливими. Про це повідомила завідувач відділом агрометеорології «Укргідрометцентру» Тетяна Адаменко, пишуть «Українські національні новини».

На сьогодні посуха спостерігається у південних, південно-східних і східних областях України, що унеможливлює поки що посів озимих зернових культур.

«Довгоочікуванні дощі пройшли, але нерівномірно. Кількість опадів, які випали за вихідні, на території західних, північних і центральних областей на сьогодні достатня для того, щоб розпочати посів озимих культур. Тим більше, що найближчі 3-4 дні ми очікуємо періодичні опади у цих областях», — сказала Тетяна Адаменко.

За словами експерта, залишаються досить посушливими схід і південь, південий схід. Там опадів було мало або майже не було, і там їх очікується значно менше, ніж на півночі і заході.

«Згідно з середніми багаторічними строками, посів озимих розпочинають орієнтовно 12 вересня, який треба завершити до 25 вересня. З огляду на таку ситуацію, то на заході, півночі, центральних областях вже можна сіяти. Що стосується східних і південних областей, то там сухо. Для півдня це ще не пізно. А що стосується Луганської та Харківської областей, то там вже строки підходять, а дощів ще малувато. Будемо сподіватися, що вони все ж таки будуть», — зазначила експерт.

Також вона додала, що посуха зберігається у південних, південно-східних і східних областях. Це у відсотковому еквіваленті становить близько 30-40%.

«Але зараз ще зарано говорити, що в цих регіонах не можна сіяти», — уточнила Тетяна Адаменко.

Виконано за допомогою Disqus