АТУ звинувачує Мінагрополітики в ігноруванні рекомендацій по боротьбі з АЧС

15 березня 2018 94 0
Тваринники звинувачують Мінагрополітики в ігноруванні рекомендацій по боротьбі з АЧС
Kurkul.comТваринники звинувачують Мінагрополітики в ігноруванні рекомендацій по боротьбі з АЧС

В Асоціації тваринників України (АТУ) заявили, що Мінагрополітики затягує прийняття низки важливих документів, спрямованих на боротьбу з африканською чумою свиней (АЧС). Про це повідомляє unn.com.ua.

Йдеться про проект наказу Мінагрополітики «Про впровадження компартменталізації», «Про затвердження Інструкції щодо утримання свиней із метою недопущення поширення інфекційних хвороб», «Про внесення змін до Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС».

«За всіма трьома документами затягується схвалення з боку Мінагрополітики. Асоціація тваринників уже зверталася з відповідними листами в грудні 2017 р. і вимагає якнайшвидшого їх прийняття», — повідомили в асоціації.

Крім того, рік тому АТУ разом із науковцями та представниками Держспоживслужби розробили й передали на затвердження до Міністерства аграрної політики програму боротьби з АЧС.

«На жаль, Програма боротьби з АЧС («Програма профілактики й боротьби з поширенням захворювання АЧС на території України на 2017–2022 рр.»), яка вже рік лежить у Мінагрополітики, залишається не прийнятою, і коли буде — незрозуміло. Крім того, Програма розрахована на 5 років, а 2017 р. ми вже втратили», — заявили в АТУ.

Асоціація тваринників України робила кілька запитів у міністерство про те, на якому етапі перебуває процес розгляду й погодження Програми боротьби з АЧС та чому вона не передається на розгляд уряду. Чіткої відповіді в асоціації так і не отримали.

В АТУ додали, що 14 лютого цього року Кабмін схвалив зміни до концепції Державної цільової програми розвитку аграрного сектору економіки на період до 2021 р. Розробка цього документа включена в проект плану пріоритетних дій уряду на 2018 рік.

В асоціації вважають, що концепція ж Держпрограми розвитку АПК, яка тепер і згадує одним реченням АЧС, за своїм змістом є досить політичним і загальним документом, який мало впливає на реальну профілактику й боротьбу з АЧС.

Виконано за допомогою Disqus