Ринок землі створить середній клас у селі — Ковальова

21 березня 2018 763 0
Олена Ковальова, заступник Міністра аграрної політики та продовольства
Kurkul.comОлена Ковальова, заступник Міністра аграрної політики та продовольства

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова взяла участь у Конференції світового банку з питань земельних відносин та бідності. Про це повідомила пресс-служба Мінагрополітики.

«Запровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні дозволить створити потужний прошарок середнього класу у сільській місцевості», — про це завила чиновниця у Вашингтоні.

Вона зазначила, що уряд продовжує зберігати скасування мораторію на продаж сільгоспземель в переліку пріоритетних завдань та працює над розвитком інфраструктури майбутнього земельного ринку.

Зокрема, Україна стала першою в світі країною, яка на законодавчому рівні запровадила моніторинг земельних відносин. Систему Державного земельного кадастру переведено на технологію Blockchain, що унеможливлює незаконні маніпуляції з даними про земельні ділянки. Запроваджено онлайн реєстрацію договорів оренди та реєстрації земельних ділянок онлайн. Також, з метою децентралізації розпочато процес передачі земель державної власності об’єднаним територіальним громадам.

Заступник міністра нагадала, що урядова концепція впровадження ринку земель містить ряд запобіжників, які перешкоджатимуть спекуляціям та спрямовані передусім на захист прав власника земельної ділянки. Так, максимальний розмір с/г земель, що можуть перебувати у приватній власності, обмежено до 200 га для однієї особи, впровадження державного мита у розмірі 50% від грошової оцінки у випадку перепродажу земельної ділянки протягом перших трьох років; продаж державних с/г земель можливий лише через онлайн-аукціони.

Олена Ковальова підкреслила, що український уряд цінує допомогу міжнародної спільноти у реалізації земельних реформ, та висловила сподівання, що найближчим часом в Україні буде побудовано відкритий цивілізований ринок земель, який стане основою економічного розвитку держави.

Виконано за допомогою Disqus