Правильна система живлення рослин може істотно змінити врожайність — Калін Цуркан

22 березня 2018 297 0
Калін Цуркан, доктор с/г наук, заступник виконавчого директора компанії «Бізон-Тех»
Kurkul.comКалін Цуркан, доктор с/г наук, заступник виконавчого директора компанії «Бізон-Тех»

Сучасна наука достовірно довела, що протягом вегетації ціла низка стресових чинників знижує генетично закладений потенціал рослини зі 100 % до 30 % у підсумку. Коректно побудована система живлення рослин, може суттєво вплинути на цей показник та істотно змінити рівень урожаю. Про це розповів доктор с/г наук, заступник виконавчого директора компанії «Бізон-Тех» Калін Цуркан на семінарі «Технології та врожай», організований компанією «Бізон-Тех» 20 березня в Запоріжжі, повідомляє SuperAgronom.com.

Експерт підкреслив, що ефективність живлення визначається не простим збільшенням кількості внесення добрив, а створенням оптимальної системи живлення, яка відповідала би потребам окремої культури в конкретних агрокліматичних умовах.

Також Калін Цуркан детально розповів про вплив кожного з елементів живлення культур та їх трансформацію в ґрунті. Завжди потрібно враховувати втрати відповідних елементів залежно від форм внесених добрив і відповідно розраховувати рентабельність.

«Добрива дорожчають із сезону в сезон. Якщо проаналізувати вартість діючої речовини в різних видах азотних добив, то побачимо, що найнижча ціна — в аміаку. Водночас при внесенні кристалічних гранульованих добрив ми отримуємо один результат, при внесенні КАС — другий, аміаку — третій. Тобто норма азоту одна й та сама, а ефективність різна. Тому й не дивно, що 80 % азотної поживи сільгоспкультури на полях США отримують саме через аміак», — зазначив Калін Цуркан.

Він додав, що окрім традиційних добрив, не менш важливим у процесі живлення є включення в цю систему так званих спеціальних добрив. Зокрема, це добрива для позакореневого живлення та біостимулятори.

Експерт розповів, що з його досвіду роботи серед найбільш якісних та ефективних він може назвати продукцію таких компаній, як італійська Biolchim та нідерландськa Holland Farming B.V. Також він навів результати дослідів, проведених на одному з вітчизняних підприємств, із використанням у системі живлення гібриду кукурудзи ДКС 2960 спеціальних добрив. Результати показали, що комплексне застосування аміаку із такими препаратами, як Кропмакс (від Holland Farming B.V.) — ультраконцентрованого добрива-біостимулятора для позакореневого підживлення культур, та «Гідроферт» (від Biolchim) — мікрокристалічних водорозчинних добрив із вмістом макро- та мікро-елементів на хелатній основі, — призвело до збільшення врожайності додатково на 35 %.

На думку Каліна Цуркана, такий ефект був досягнутий завдяки тому, що комплексні спеціальні добрива дали змогу добре розвинутися кореневій системі рослин. Вона краще засвоїла всі необхідні їй елементи і змогла більшою мірою реалізувати свій генетично закладений потенціал.

Виконано за допомогою Disqus