За два тижні ціни на капусту зросли на третину

28 березня 2018 235 0
За два тижні ціни на капусту зросли на третину
pixabay.com

В другі половин березня ціни на білоголову капусту почали зростати. За цей період ціни зросли на третину — з 4-4,5 грн/кг до 6-7 грн/кг. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Перша хвиля подорожчання капусти була на початку січня, а в лютому ціни почали просідати. Березневий стрибок цін став найбільшим за весь поточний сезон.

Сьогодні ціни на капусту дублюють минулорічний тренд і навіть випереджають його. Ціна на капусту сьогодні в 1,5 рази вища, ніж рік тому і в 3 рази вища, ніж в сусідній Польщі. Саме тому на ринку України від початку тижня почали з’являтись перші партії імпортної капусти.

«Дрібні господарства зреагували на зростання ціни і почали вивозити на ринок капусту низької якості, підморожену та вражену трипсом. Саме вона формує пропозицію в низькому ціновому сегменті. В сховищах українських виробників такої продукції ще достатньо, адже виробники, пам’ятаючи минулорічні події, стримували продажі до останнього», — повідомила , експерт плодоовочевого ринку східної Європи Тетяна Гетьман.

Вона додала, що швидше за все, найближчим часом в Україні спостерігатиметься збільшення пропозиції некондиційної капусти, що буде тиснути на ціну.

«З іншого боку, в нас знов пізня весна, тому вітчизняна рання капуста на ринку з’явиться із запізненням , а це говорить на користь зростання ціни в сегменті якісної капусти», — зазначила Тетяна Гетьман.

За даними «Інфо –Шувар», сезон ранньої капусти в Україні розпочався приблизно два тижні тому. За цей період пропозиція з Македонії та Албанії збільшилась, втім, ціни тримаються поки в досить стабільному діапазоні 30-35 грн/кг. Продавці пов’язують це з активністю покупців напередодні Великодня.

 

Виконано за допомогою Disqus