На зрошення земель Херсонщини виділять 70 млн грн

5 квітня 2018 122 0
Зрошувальна система
Зрошувальна система

На відновлення іригаційних систем у Херсонській області цього року заплановано витратити 70 млн грн із державного та обласного бюджетів, пише Укрінформ.

Про це розповів народний депутат Сергій Хлань.

«У цьому році ми розробили так звану «формулу успіху». В держбюджеті цього року вже закладено 50 млн грн на реконструкцію насосних станцій. В обласному бюджеті заплановано 20 млн грн — на внутрішньогосподарську мережу. І фермер інвестує тільки у зрошувальне обладнання, тобто в зрошувальні машини», — пояснив нардеп.

Сергій Хлань також зазначив, що планується збільшити площу зрошуваних земель майже на 10 тис. га.

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв додав, що завдяки розвитку меліорації на Херсонщині є можливість отримувати по два врожаї на рік. Вже зараз область виробляє 2 млн т овочів та фруктів на рік. Але розвитку галузі наразі заважає недорозвиненість переробної промисловості.

Як було відомо раніше, Херсонщина нині має найпотужнішу серед регіонів держави зрошувальну систему.

У Херсонській області з 420 тис. га зрошення, створеного тут ще за радянських часів, вдалося зберегти від розкрадання та руйнації близько 380 тис. га. У 2016 та 2017 рр. у регіоні поливалися близько 300 тис. га зрошуваних земель. На території Херсонщини знаходиться потужна мережа зрошувальних каналів, у тому числі найбільші в Україні Північно-Кримський та Каховський магістральні канали, які беруть тут свій початок.

Виконано за допомогою Disqus