Через пізню посівну на Херсонщині зростуть посіви соняшнику

13 квітня 2018 91 0
Через пізню посівну на Херсонщині зростуть посіви соняшнику
Kurkul.com

Цього року на Херсонщині за рахунок скорочення площ під ячменем та іншими яровими культурами збільшаться площі під кукурудзою і соняшником. Таке рішення було прийнято з урахуванням погодних умов: через холодний і сніговий початок весни терміни посіву ярого ячменю пройшли. В результаті замість запланованих 150 тис. га під ячменем засіють не більше 90 тис. га. Про це повідомляє Голос України.

До того ж, зараз ціна на ячмінь не приваблює фермерів.

«Витрати на вирощування ярого ячменю майже такі ж, як і на озимі, але озима пшениця коштує дорожче. Тому ячмінь для нас, скоріше, «страхувальна» культура, тому і посіяли цієї весни всього 120 га. А під соняшник і рапс відводимо до 1,6 тис. га — відчутна різниця», — розповідає заступник директора сільськогосподарського підприємства «Новопетрівське» Микола Шмігіревскій.

У Департаменті АПР Херсонської ОДА зазначають, що і інші аграрії області вільні площі пустять, в основному, під соняшник. Закупівельні ціни на цю культуру стабільно ростуть, навіть з лушпиння виготовляють паливні пелети, а соняшникова олія зберігає високий експортний потенціал. Тому під заплановані 330 тис. га соняшнику можна додати ще приблизно 45 тис. га. Ще близько 5 тис. га відведуть під кукурудзу (всього близько 55 тис. га).
У п'яти південних районах Херсонщини вже приступили до сівби соняшнику.

Виконано за допомогою Disqus