Науковці відкрили стійкий до шкідників різновид помідорів

21 квітня 2018 137 0
Вчені відкрили стійкий до шкідників різновид томатів
PixabayВчені відкрили стійкий до шкідників різновид томатів

Голландські вчені виявили на Галапагоських островах вид диких помідорів стійкий до комах-шкідників. Про це повідомляє zerno-ua.com.

Дослідники із Нідерландів працювали над підвищенням стійкості помідорів, схрещуючи їх з дикими томатами. Але проблема полягала в тому, що більшість некультивованих різновидів є дуже далекими родичами культивованого помідора. Це значно ускладнює отримання позитивних результатів від такого схрещування. Однак дикі томати з Галапагоських островів генетично дуже схожі з культивованими помідорами. Більш того, їх опір шкідникам кодується в межах однієї хромосоми, що значно полегшує процес схрещування.

«Цим дослідженням ми займаємося з 2010 р. Наша команда працювала зі зразками диких томатів Solanum galapagense з генного банку. Спершу ми виявили, що цей вид томата стійкий до білокрилки. Потім з'ясувалося, що Solanum galapagense дійсно стійкий до багатьох інших комах, включаючи зелену персикову тлю і совку помідорову (карадріна). Це було приємним сюрпризом для нас», — заявив учений з Вагенінгенского університету Бен Восман.

Довідка: Культивовані помідори набагато вразливіші до шкідників і хвороб, ніж деякі з їх диких родичів. Процес розведення сучасних помідорів привів до значної втрати їх природної стійкості, в той час як дикі види набагато краще захищені від комах-шкідників.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою