Є дві основні проблеми картоплярства — експерти

13 вересня 2015 102 0
Є дві основні проблеми картоплярства — експерти
Кurkul.comЄ дві основні проблеми картоплярства — експерти

Експерти називають найбільшими проблемами галузі картоплярства в Україні відсутність експорту та відсутність переробки, пише Еxpres.ua.

Наслідки аномальної посухи в Україні негативно відбилися на врожайності картоплі у 2015 р. Найспекотніше літо за останні 15-20 років призвело до того, що врожай у Житомирській, Київській і Чернігівській областях скоротився на 20-30% порівняно з 2014 р.

«Ще однією актуальною проблемою для українських виробників стало подорожчання всіх складових, необхідних для технології вирощування картоплі. Починаючи з добрив і закінчуючи засобами захисту рослин та ПММ, порівняно з попереднім сезоном», — повідомив представник компанії «Агріко» Микола Гордійчук.

Заважає збільшенню врожаю відсутність поливу у господарствах. Без нього вкрай складно контролювати врожайність на посівних площах. Лише 10, максимум 20% картоплі у вітчизняних аграріїв перебуває під поливом.

«Перспективи розвитку промислового виробництва картоплі в Україні сильно залежать від ринків збуту. Компанії називали дві головні проблеми галузі — відсутність експорту та відсутність переробки. Вихід на ринок великого виробника дозволить «підтягти» сировинну базу», — резюмував він.

Очікується, що близько 20% зібраного врожаю в процесі зберігання втратить свої якості і будуть непридатні для реалізації, що також вплине на формування кінцевої ціни. Очевидно, що перелічені фактори вплинуть на ріст ціни картоплі і вихідних продуктів. На сьогодні, вартість 1 кг картоплі перебуває у межах 5 грн. Скоріше за все, що взимку ціна може зрости через зниження запасів і збільшення попиту.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою