Українська картопля подешевшає через проблеми з експортом — думка

12 травня 2018 442 0
Українська картопля подешевшає протягом травня
Kurkul.comУкраїнська картопля подешевшає протягом травня

Протягом тижня картопля вітчизняного виробництва значно подешевшала. Українська картопля врожаю 2018 р. на ринках пропонується по 25-30 грн/кг. Про це повідомляє info.shuvar.com.

В той же час, на заході України картоплю імпортовану з Єгипту можна придбати за ціною 18-21 грн/кг.

«Вже за тиждень ціна на картоплю досягне рівня 2017 р. або навіть опуститься нижче нього. Збільшення імпорту цього року має надзвичайно вагомий вплив на ціни внутрішнього ринку. Але головне цінове падіння ще попереду, в минулі роки, тільки за другу половину травня, ціни на ранню картоплю встигали знизитись в 2-3 рази», — прокоментувала ситуацію експерт плодоовочевого ринку східної Європи Тетяна Гетьман.

Фахівці ринку побоюються того, що вже за кілька тижнів у вітчизняних фермерів можуть виникнути серйозні проблеми з експортом картоплі до країн Євразійського Союзу. Їх викличе відсутність сертифікату про «вільні від карантинних організмів ділянки». В цьому році, такий документ став обов’язковим для фермерів, які збираються продавати свої овочі до ЄАС. Але отримали його далеко не всі господарства.

Це говорить про те, що пропозиція картоплі на внутрішньому ринку найближчим часом збільшиться, а ціна відповідно — зменшиться.

Виконано за допомогою Disqus