Депутати звернуться до Конституційного суду, щоб скасувати 16-18 млрд грн збитків для АПК

17 травня 2018 106 0
Учасники V Agri Invest Forum
AgroPolit.comУчасники V Agri Invest Forum

Аграрії звернулися до нардепів та прем’єра з проханням підтримати резолюцію про соєві-ріпакові правки у законопроекті №7403-2. За таке рішення проголосували майже одноголосно учасники Agri Invest Forum, повідомляє власний кореспондент AgroPolit.com.

З такою ініціативою до присутніх звернувся народний депутат аграрного комітету від «Самопомочі» Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, що наприкінці 2017 р. парламент скасував повернення експортного ПДВ для виробників соняшнику, cої та ріпаку, що призводило до збитків у сумі 15-18 млрд грн щороку для дрібних виробників. Однак через хвилю протестів аграріїв по країні депутати провели зміни через зал, які повернули експортний ПДВ для виробників соняшнику. Щодо двох інших культур, вдалося лише відкласти набуття чинності положення: для ріпаку — до 1 січня 2020 р. (тобто ще на 2 роки), для сої — до 1 вересня 2018 р. (і ця норма про неповернення ПДВ вводиться лише на 3 роки). 

Наразі в Раді тривають спроби лобістів великих переробників заблокувати процес прийняття ріпакових правок, які б позбавили дрібних виробників багатомільярдних збитків.

«Ми із Сергієм Лабазюком передамо завтра цю резолюцію нашим колегам-депутатам. Сподіваємося, вони нас підтримають. Будьте певні — 24 підписи «Самопомочі» у вас є. Думаю, що 50 підписів ми зберемо», — зазначив Іван Мірошніченко після голосування.

Як пояснив автор резолюції, її мета: зібрати голоси для подачі до Конституційного суду подання з проханням скасувати голосування парламенту за законопроект 6776-д через те, що під час їхнього прийняття будо допущено низку грубих порушень.

«З огляду на зазначене вище, керуючись статтями 147, 150, 152 Конституції України, суб’єкт права на конституційне подання просить визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» у зв’язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та ухвалення», — сказано у поданні, яке має у розпорядженні AgroPolit.com.

Виконано за допомогою Disqus