Ставки кредитування аграріїв сягають 36%

14 вересня 2015 100 0
Ставки кредитування аграріїв сягають 36%
Latifundist.comСтавки кредитування аграріїв сягають 36%

Аграрна галузь останнім часом постала перед низкою викликів. Один з них — високі ставки кредитування. Про це зазначалося під час круглого столу «Фінансові інструменти і перспективи банківського кредитування АПК у сучасних умовах», повідомляє AgroGeneration.

Під час заходу представники агробізнесу констатували, що наприклад, у Сполучених Штатах Америки середня кредитна ставка становить 3,25%, у Франції — 3,43%, у Німеччині — 3,94%, у Канаді — 3%, тоді як в Україні ця цифра сягає від 17 до 36% (у національній валюті) і від 10 до 19% — в іноземній.

Окрім подорожчання банківських кредитів, більш жорсткими стали умови для кредитоспроможності позичальників, до застави, а також зменшилися пропозиції за кредитними продуктами через проблеми з ліквідністю в банківській системі України. А це, у свою чергу, особливо відбилося на погіршенні кредитного забезпечення підприємницьких структур аграрного бізнесу.

«Зараз банки надають перевагу тим, хто має достатньо заставного майна, обробляє значні площі сільгоспугідь і має виходи на внутрішні і зовнішні ринки», — зазначають у компанії.

За словами експертів, аграріям практично неможливо накопичити власні оборотні кошти для динамічного розвитку стратегічно важливої для країни галузі. Причиною цього є знецінення національної валюти, висока вартість кредитних ресурсів й інші проблеми.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою