Біля Кривого Рогу загинули 2 тисячі бджолосімей

30 травня 2018 856 0
Біля Кривого Рогу загинули 2 тисячі бджолосімей
Kurkul.com

Бджоляр з села Пишне, Долинського району Кіровоградської області Олександр Малиновський записав на відео наслідки обробки полів ріпаком на своїй та сусідніх пасіках. Відео він розмістив на Youtube.com

«На моїй пасіці, яка нараховувала близько 100 бджолиних сімей, відбулась 100% загибель. І постраждали не лише ми. За нашими даними це вже більше 2 тис. бджолиних сімей. І ми постраждали від обробки полів ріпаку невідомими препаратами», — розповідає пасічник.

Він стверджує, що обробки були незаконними. Пасічників не поінформували про роботи у полі та препарати, які для цього використали були невідомого походження.

За його словами, на пасіці загинули не просто бджолині сім’ї, а разом з матками. Відновити пасіку не вдасться.

Пасічник з села Анастасівка, Криворізького району Дніпропетровської області Ніна Михайлівна тримає пасіку з 1981 р.

Жінка запевняє, що така ситуація вперше. У загибелі бджіл вона вважає винними місцевих фермерів.

На пасіці сім'ї Макарових у тому ж селі загинули всі льотні комахи.

«У кожному вулику дно покрите мертвими комахами», — стверджує бджоляр.

У господарстві заявляють, що поведінка бджіл після повернення з поля відповідала дії на комаху фосфоровмісної речовини.

Пасічник Ілля Паплецький із села Красне, Долинського району Кіровоградлської області у загибелі своєї пасіки на 160 сімей звинувачує Агрофірму «Христофорівська».

«По-перше, обробляли вдень. По-друге, невідомим для нас препаратом. Після чого відбулося масове отруєння бджіл. Гинуть і молоді бджоли, і льотні. Перед вуликами підмор лежить кілограмами», — бідкається Ілля Папилецький.

Власник пасіки на 140 бджолосімей у селі Анастасівка Криворізького району Дінпропетровської області Олег Козлов також переконаний, що у всьому винна Агрофірма «Христофорівська».

«Пройшов гарний дощ і поля Агрофірми «Христофорівська» обробили. Ріпак почав цвісти і вони обробили рослини невідомим препаратом», — наголосив Олег Козлов.

Він розповідає, що бджоли мруть вже п’ятий день після обробки полів

«Розплід годувати та зігрівати нікому. Я його просто викидаю. Залишилися матки, молоді бджоли і трутні», — розповідає про втрати бджоляр.

За його підрахунками, збитки від втрати пасіки сягають 0,5 млн грн, якщо не більше. Такі втрати не можливо відновити за рік чи за два. На це потрібно значно більше часу. Це було єдине джерело доходу для родини пасічника.

 

Виконано за допомогою Disqus