Гречка поставила антирекорд урожаю — експерт

15 вересня 2015 81 0
Гречка поставила антирекорд урожаю — експерт
24tv.uaГречка поставила антирекорд урожаю — експерт

У нинішньому сезоні гречка поставила черговий антирекорд урожаю за останні 5 років, повідомляє провідний експерт зернового ринку «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко.

Експерт зазначає, що урожай поки не зібраний. Станом на 10 вересня прибирання завершено тільки на 70% площ. Однак скорочення посівних площ і менша врожайність не дає приводу для оптимізму. Уже зараз очевидно, що врожай не перевищить 150 тис. т при звичайних обсягах продовольчого споживання — близько 160 тис. т. Прогнозується дефіцит пропозиції гречки у новому сезоні.

Також додає, що теоретично дефіцит може бути заповнений за рахунок імпорту. На практиці ж, з урахуванням дорожнечі валюти, імпортна гречка буде просто неконкурентоспроможна на українському ринку, якщо не піднімуться внутрішні ціни. Якщо ж вони піднімуться, це буде автоматично означати зниження попиту, тобто внутрішнього споживання.

«Спроба спрогнозувати ситуацію привела нас до 2010 р., коли урожай склав 134 тис. т. Тоді протягом сезону ціна на гречку зросла на 100%. Можна також звернутися до 2014 р., коли врожай гречки склав 167 тис. т, а ціна зросла на 70%. Аналогії підказують, що найближчим часом потрібно очікувати злету цін», — розповідає вона.

За її словами, у попередні роки значну роль у злеті ціни зіграла спекуляція, що підтверджується ціновою динамікою. Після 2-3 місячного періоду підйому відмічалося падіння ціни навіть більш глибоке, ніж стартовий рівень. Цей факт свідчить про те, що реального ринкової підстави для такого значного збільшення ціни на ділі не було.

«Нинішній неврожай гречки обумовлений тривалим зниженням площ під цією культурою. Скорочення запасів зерна гречки і потенційне зростання ціни можуть послужити драйвером для відновлення площ та нарощування виробництва у наступному році», — спрогнозувала Єлизавета Малишко.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою