Закон про кооперацію дасть змогу фермерам отримувати прибуток — експрет

4 липня 2018 93 0
Cільськогосподарська кооперація
Farmers.kzCільськогосподарська кооперація

Законодавство про кооперації, яке існує в Україні, не дозволяє отримувати прибутки об’єднанням. Верховна Рада України буде голосувати 5 липня 2018 р. за Проект Закону «Про сільськогосподарську кооперацію» (6527-д). Малим та середнім фермерам України, які обєдналися в кооперативи, нове законодавство поліпшить доступ до фінансування. Це буде обумовлене тим, що кооперативи стануть приваблювати банківські системи. Про це повідомляє економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

«Крім того, кооперативи сільгоспвиробників, чомусь, у нас мали бути неприбутковими, що є нонсенсом, адже ціллю сільгоспвиробництва, як і будь-якого іншого бізнесу, є отримання прибутку. Якщо кооператив не може заробити гроші, щоб розподілити їх між засновниками, навіщо тоді кому такий кооператив?!», — наголошує Андрій Ярмак.

Це пояснює чому кооперативи не працюють. Частка кооперативів в ВВП Україні менше 1%, в той час, як в розвинених країнах ЄС та США вона коливається від 40 до 70%.

На практиці було видно, що кооперативи, що створювалися донорами в Україні, існували при фінансуванні від донорів. Після цього вони могли взагалі закритися, або продовжували існувати лише на папері.

За словами експерта, саме тому у проектах ФАО та ЄБРР зосередилися на кооперативах професійних фермерів. Кооперативи будуть отримувати не кошти, а технічну допомогу, щоб пояснити всі нюанси роботи в кооперативі та допомагати їм з кристалізацією бізнес-ідей.

Кооперація є значно потужнішим стимулом для розвитку агробізнесу, ніж інвестиційна діяльність. Кооперація мотивує фермерів бути активними, допомагає їм краще відчувати ринок та мати більш стабільний та прогнозованіший бізнес.

Виконано за допомогою Disqus