В Україні зазнали деградації до 40% сільгоспземель

10 липня 2018 317 0
Деградація земель
Деградація земель

Через підтоплення, забруднення, ерозію та інші негативні чинники в Україні постраждало від 20 до 40% сільгоспземель. Про це заявив консультант Світового банку Денис Нізалов, повідомляє АgroРolit.com.

Він зазначив, що за офіційними даними в Україні налічується 13,3 млн га сільгоспземель, які зазнали впливу водної ерозії, з яких 10,6 млн га — орні земель. Вітровій ерозії систематично піддається понад 6 млн га, а 68 тис. га повністю втратили гумусовий горизонт.

Читайте також: Агрохімічний аналіз ґрунту – інструмент для правильного розрахунку норм та форм добрив

«Стан чорноземів визначає вміст органіки (гумусу) в них. За останні 20 років, в середньому по Україні зміст гумусу зменшився на 0,22% в абсолютних величинах — із 3,36 до 3,14%. Це значне відхилення, оскільки для його збільшення в ґрунті на 0,1% в природних умовах необхідно 25-30 років. При цьому землі з 2,4% гумусу чорноземами не вважаються», — зазначив експерт.

За його словами, власне деградованих, малопродуктивних та техногенно забруднених земель, які підлягають консервації, в Україні вже нараховується понад 1,1 млн га.

На його думку, найкращий інструмент захисту родючості ґрунтів — приватна власність. Якщо земля орендована, то мотивація інвестувати у неї буде відсутня.

Виконано за допомогою Disqus