Після загибелі бджіл на Рівненщині відкрили кримінальне провадження

19 липня 2018 2217 0
Бджоли у вулику
Kurkul.comБджоли у вулику

Бджоли більше 10 пасік загинули після обробки полів агрохімією з повітря. За інформацією ГУ НП України в Рівненській області повідомили, що у Рівненському районі за фактом звернення голови спілки пасічників відкрили кримінальне провадження за статтею 239 ККУ (забруднення або псування земель). Про це повідомляє Krapka.rv.ua.

Слідчий перевіряє наявність усіх сертифікатів та документів у фірми, яка постачала ЗЗР для обробки полів.

Фермер із села Радиславка Рівненського району Рівненської області займається бджолярством понад 40 років. Він розповідає, що бували випадки загибелі частини комах у період зимівлі. Але ситуація, що за кілька днів вимерли всі бджоли сталася вперше. Цього року неподалік на полях вирощують сою, кукурудзу та соняшник, які як раз нещодавно обробляли з літаку.

Також постраждали господарства бджолярів сел Городища Рівненського району та Шкарів Гощанського району Рівненської області.

«Кілька комах ми віддали до лабораторії на експертизу, проте встановити речовину, від якої вони загинули, там не змогли. Сказали, не мають таких реактивів. Тож скликали комісію, і написали акти в усі провладні органи краю», — розповідає голова спілки пасічників Андрій Тимощук.

В асоціації фермерів та землевласників на Рівненщині запевняють, що не мають відношення до негативних наслідків пасічників. Втім, погоджуються, що з бджолярами сталась неприємна ситуація.

Виконано за допомогою Disqus