Погодні умови гальмують жнива зернових

26 липня 2018 495 0
Посіви зернових культур
Kurkul.comПосіви зернових культур

З початку місяця, в західних та північних областях спостерігалось перезволоження верхнього шару ґрунту. Похмура погода, помірно теплий температурний режим і висока вологість повітря стримували темпи висихання зерна і тим самим гальмували темпи проведення жнив ранніх зернових культур. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

За даними агрометеорологічного огляду Укргідрометцентру, для формування врожаю пізніх сільськогосподарських культур, зокрема кукурудзи, агрометеорологічні умови були в основному сприятливими завдяки достатньому і оптимальному зволоженню ґрунту і невисоким температурам.

«В центральних областях країни переважали сприятливі умови для всіх сільськогосподарських культур, однак на окремих площах через перезволоження ґрунту і надлишкової для цього періоду відносної вологості повітря спостерігалося почорніння колоса озимої пшениці. Тоді як в південних і східних областях дощі і підвищення вологості повітря позитивно вплинули на подальшу вегетацію пізніх культур, місцями дощі заважали проведенню жнив ранніх колосових культур», — зазначають фахівці.

Крім того, у багатьох районах Херсонської, Одеської, Миколаївської, а також в окремих районах Дніпропетровської, Харківської, Донецької областей кількість ефективних опадів була недостатньою. Локальні дощі, найчастіше у вигляді малоефективних злив, істотно не поповнили запаси продуктивної вологи, і зволоження ґрунту залишилося на низькому або недостатньому рівні. Зокрема, запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту під соняшником в деяких районах цих областей були вичерпані повністю.

«З огляду на погодні умови, що склалися в областях, де ще багато неприбраних площ ранніх зернових, для зменшення втрат зерна, в тому числі його якості, необхідно прискорити темпи зернозбиральних робіт», — додають в Укргідрометцентрі.

Виконано за допомогою Disqus