На Кіровоградщині каліфорнійські черв’яки виробляють на сміттєзвалищі біодобриво

29 липня 2018 1633 0
Використання каліфорнійських черв’яків для продукування біогумусу на Кіровоградщині
Gre4ka.infoВикористання каліфорнійських черв’яків для продукування біогумусу на Кіровоградщині

Уже другий рік поспіль підприємство ТОВ «Екостайл» на полігоні ТВП у Кропивницькому Кіровоградської області за допомогою каліфорнійських черв'яків переробляють листя в цінне органічне добриво — біогумус. Про це повідомляє SuperAgronom.com.

Чотири бурти вміщають майже мільйон каліфорнійських черв'яків. Для підтвердження поживності такого ґрунту на буртах влаштовані експериментальні грядки де вирощують томати, квіти, м'яту і навіть картоплю.

За словами Ігоря Жмаченко, начальника виробництва, надалі біогумус можна використовувати, як добриво для екогосподарств. У «Екостайл» також надалі розглядають можливість навіть запуску виробництва такого біогумусу. Однак як доповнюють представники ТОВ, наразі більшість процесів відбувається вручну і на рівні експерименту. І лише після того, як на підприємстві зроблять всі необхідні підрахунки, почнуть пошуки інвестора.

«Наш біогумус не має в своєму складі тяжких металів, не зважаючи на те, що він виготовлений на полігоні твердих побутових відходів. Чекаємо наразі результатів аналізу, які покажуть, яким саме рослинам біогумус підходить», — розповідає Тетяна Мартовіцька, заступник директора ТОВ «Екостайл».

За словами представників компанії, останні результати аналізу довели — біогумус за кислотністю є універсальний.

«Переробка листя в біогумус відбувається впродовж чотирьох місяців. Ми починали з 200 тис. черв'яків, а зараз у нас їх близько мільйона», — додає Ігор Жмаченко.
Каліфорнійського хробака обрали тому, що він має високу здатність до розмноження. Окрім того, така екопереробка дозволяє зменшити об'єми накопиченого листя в рази.

Наразі компанія шукає інвестора для запуску повномасштабного виробництва.

Виконано за допомогою Disqus