Аграріїв кредитуватимуть із місцевих бюджетів?

22 вересня 2015 69 0
Аграріїв кредитуватимуть із місцевих бюджетів?
Forbes.net.uaАграріїв кредитуватимуть із місцевих бюджетів?

Щоб допомогти малим та середнім виробникам у кредитуванні, варто долучити місцеві бюджети і направити їх на відшкодування частини відсоткових ставок комерційних агрокредитів, зазначає керівник напрямку «Стимулювання доступу аграріїв до фінансування» Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Наталія Ліщитович, пише Аgronews.

Цьому питанню присвячувалося дослідження, яке протягом квітня-травня цього року проводив Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень.

«Власне, передбачається, що підтримку надаватимуть місцеві бюджети. Вони перетворяться на активного третього учасника процесу, адже беруть на себе відшкодування частини відсоткових ставок, тобто частини вартості кредитування. Тим самим місцеві бюджети заохочують малих і середніх сільгосппідприємців кредитуватися, допомагають їм вчасно і в повному обсязі повертати взяті позики, а також — і це головне — забезпечують значне, у рази, збільшення обсягів агрокредитування дрібних сільгоспвиробників, які поки практично позбавлені будь-якого фінансування», — зазначає експерт.

За її словами, такий підхід дорогого коштує. По-перше, він абсолютно ринковий, оскільки стосується комерційного фінансування. По-друге, він стимулює прискорений розвиток малих і середніх господарств. До того ж він формує особливу довіру фінансових установ до позичальників, а у останніх підсилює віру у те, що в будь-який момент, при виникненні потреби у грошах, вони можуть скористатися можливостями банків і кредитних спілок.

«Дослідження проводилося у трьох областях. Вони були обрані на основі статистичних даних щодо обсягів та змісту підтримки малих і середніх сільгоспвиробників. Виявилося, що найактивніше у цьому напрямку діють Львівська та Волинська області. Крім того, у Рівненській області також прагнуть надавати фінансову допомогу малим і середнім сільгоспвиробникам», — сказала Наталія Ліщитович.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою