У питанні ПДВ потрібно знайти компроміс — Лапа

23 вересня 2015 76 0
У питанні ПДВ потрібно знайти компроміс — Лапа
Latifundist.comУ питанні ПДВ потрібно знайти компроміс — Лапа

Питання відшкодування податку на додану вартість вимагає компромісу, розповів «Forbes Україна» заступник міністра аграрної політики і продовольства України, генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа.

За його словами, різниця між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом не сплачується до бюджету, а використовується на виробничі потреби. У меморандумі з Міжнародним валютним фондом вказано, що Україна відмовиться від цього інструменту податкової підтримки. При цьому у коаліційній угоді прописаний мораторій на зміну системи оподаткування до 2018 р. Ці два документи суперечать один одному.

«Ми намагаємося знайти якийсь компромісний варіант. У тому числі можливість використовувати акумульовані суми ПДВ не просто на які-небудь потреби, а на капітальні інвестиції — щоб забезпечити динамічніший розвиток галузі і більш цільове використання цих грошей», — зазначає Володимир Лапа. Також додає, що додатковий компенсатор потрібен буде у контексті прямого бюджетного фінансування. Поновлення відшкодування ПДВ дасть компенсатори для виробників зернових, технічних культур, але не дасть їх для тваринницької галузі. При тому, що на тваринництво припадає основна зайнятість у галузі. А для сільської місцевості це питання не тільки економічне, а й соціально-політичне.

Нині у країні така ситуація, коли податкові пільги — це єдиний дієвий інструмент підтримки сільгоспвиробника. У багатьох країнах сільське господарство досить сильне та при цьому обсяги податкових субсидій там набагато більші, ніж в Україні.

«Я не візьмуся зараз оцінювати, який варіант податкових змін набуде чинності. Але розраховую, що переможе здоровий глузд — і буде знайдений компроміс, який збереже можливість розвитку галузі. Це тим більше важливо, якщо не забувати, що аграрний сектор зараз приносить третину валюти у країну», — повідомив посадовець.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою