Вирощування оливок на півдні України принесе мільйони — думка

17 вересня 2018 490 0
Вирощування оливок на півдні України принесе мільйони — думка
pixabay.com

Завдяки кліматичним змінам південь України став придатним для вирощування оливок. Цей бізнес може принести мільйони. Таку думку висловив екс-заступник міністра юстиції Павло Мороз у своєму блозі на censor.net.ua.

«Оливки зазвичай  вирощують у досить засушливому кліматі за температури повітря 30–45 градусів. А це означає, що Миколаїв, Херсон та Одеса найближчим часом можуть почати придивлятися до незвичайної для нас культури та зайняти цю нішу, поки іноземні інвестори не зацікавились та не зайняли цю позицію», — зазначає Павло Мороз.

У середньому за один саджанець оливкового дерева потрібно буде заплатити 2-5 тис. грн. Саме дерево живе та родить більше 100 років.

«На одному гектарі може вміститися до 350 дерев, хоча оптимальніше рослинам виділити трохи більше місця. Тож для свого угіддя потрібно інвестувати в середньому 700 тис. грн/га», — додав Павло Мороз.

З одного оливкового дерева можна отримати близько 15 кг врожаю. З 1 га  — близько 5 т.

«Скільки ви отримаєте на «виході», залежить від того, чи ви будете продавати оливки чи виробляти олію. При найкращих розкладах виручка з одного гектара за один сезон може скласти півтора мільйони гривень», — продовжує експерт.

Виконано за допомогою Disqus